Yksi suosituimmista pohjoismaisista naiskirjailijoista

Liza Marklund on 42-vuotias ruotsalainen toimittaja ja yksi tämän hetken suosituimmista pohjoismaisista naiskirjailijoista. Marklundia voi sanoa dekkaristiksi, vaikka hänen kaksi ehkä tunnetuinta kirjaansa ovatkin dokumenttiromaaneja. Toinen näistä on hänen esikoisteoksensa Uhatut , joka ilmestyi Ruotsissa vuonna 1995. Kirja on tositapahtumiin perustuva tarina ruotsalaisesta naisesta (Mia Eriksson), joka rakastuu syyrialaissyntyiseen mieheen, menee kihloihin tämän kanssa ja saa tyttären. Vähitellen miehessä alkaa ilmetä mustasukkaisuutta ja väkivaltaisia piirteitä, jotka johtavat lopulta kihlauksen purkautumiseen ja sitä seuraavaan Mian uuden perheen vainoamiseen. Vuonna 2004 maailmaa kohahduttanut kirja sai jatkokseen teoksen Turvapaikka , joka käsittelee Ruotsista maanpakoon lähteneen Mian perheen elämää kymmenen vuotta ensimmäisen kirjan tapahtumien jälkeen.

Ennen Uhatut-kirjaa Suomessa ehti ilmestyä jo kolme Marklundin rikosromaania: Uutispommi (1998), Studio sex (1999) ja Paratiisi (2000). Ne kertovat kaikki rikostoimittaja Annika Bengtzonista, joka työskentelee ruotsalaisessa iltapäivälehdessä. Rikosjuttuja ahnaasti hamuava Bengtzon laittaa usein oman turvallisuutensakin likoon käsitellessään valonarkoja aiheita. Työn lisäksi toisena kiinnekohtana toimittajan elämässä on perhe, jonka luo hän palaa aina kiireisen päivänsä päätteeksi. Bengtzonin seikkailuja ylemmällä tasolla kirjasarja käsittelee valtaa ja sen väärinkäyttöä niin mediamaailmassa kuin politiikassakin. Marklundin oma toimittajankokemus heijastuu hänen kirjoituksessaan. Kirjailijahan on opiskellut kansanopiston journalistilinjalla ja työskennellyt toimittajana useissa ruotsalaisissa tiedotusvälineissä. Rikoskirjasarjassa on myöhemmin julkaistu myös teokset Prime time (2002) ja Punainen susi (2003). Marklundin kirjoja on käännetty yhteensä 25:lle kielelle ja teokset Uutispommi ja Paratiisi on nähty myös valkokankaalla.

Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva Marklund asuu nykyään miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Etelä-Tukholmassa. Romaanien kirjoittamisen lisäksi kirjailijaa työllistävät kolumnit, joita hän kirjoittaa sekä ruotsalaisiin että ulkomaalaisiin lehtiin. Marklund omistaa yhdessä ystäviensä Jan Guilloun ja Ann-Marie Skarpin kanssa Piratförlaget -kustantamon.