Kumman koiran haluat?

Monet koiran hankkivat ihmiset valitsevat pennun melko automaattisesti enemmälti sitä miettimättä, kun haluavat itselleen koiran. Pennun hyvänä puolena on tietysti se, että pennun voit kouluttaa itse alusta lähtien. Toisaalta se vaatii suunnattomasti aikaa ja kärsivällisyyttä ja esimerkiksi sisäsiisteyskasvatus voi välillä viedä paljonkin aikaa. Pennun koulutus asettaa myös paljon haasteita. Tietysti se on myös palkitsevaa ja koiranpennun kasvua ja kehitystä on aina ilo seurata.Jotkut koiran hankintaa harkitsevat haluavat ehdottomasti aikuisen koiran. Aikuinen koira on omalla tavallaan ”valmis” ja mikäli vielä pidät koiran luonteesta ja se on hyvätapainen, voi aikuinenkin koira olla varsin hyvä valinta. Aikuisen koiran kanssa ei tarvitse lähteä liikkeelle perusasioista, mikäli se on saanut hyvän tapakasvatuksen edellisessä kodissaan. Toisaalta jos aikuisella koirilla ilmenee ongelmakäyttäytymistä tai joitain pinttyneitä tapoja voi niistä olla hankala päästä eroon. Toisaalta jos olet pitkämielinen ja johdonmukainen aikuisenkin koiran kouluttaminen on mahdollista.

Joskus aikuinen koira etsii sopivaa kotia syystä tai toisesta. Ennen aikuisen koiran hankintaa on hyvä ottaa selvää koiran luopumisen takana olevista syistä. Syinä voivat olla esimerkiksi allergia, omistaja on saattanut kuolla tai sairastua vakavasti tai perheen koirien yhteiselo on muodostunut ongelmaksi. Näidenkin syiden vuoksi uutta kotia etsivään aikuiseen koiraan on hyvä tutustua huolellisesti ennen päätöstä tarjota uusi koti. On hyvä olla varma siitä, että koira voisi olla itsellesi juuri sen kaltainen persoonallisuus, että sillä olisi hyvä ja onnellinen tulevaisuus luonasi. Ainoastaan kokeneelle koiranomistajalle ja koirankoulukseen perehtyneelle henkilölle voi suositella aikuisen koiran ottamista, josta halutaan luopua ongelmakäyttäytymisen vuoksi. Aikuisen koiran mahdollinen aggressiivinen käytös lajitovereitaankin kohtaan vaatii uudelta omistajalta niin ikään paljon kokemusta ja jos syynä on esimerkiksi pentuna syntynyt traumaattinen kokemus, joka aiheuttaa pelon, voi siitä täysin eroon pääseminen olla lähestulkoon mahdoton tehtävä.

Aikuista koiraa hankkiessa on muistettava, että koiralle kodin muutos on aina merkittävä stressitekijä, vaikka koirat periaatteessa ovatkin sopeutuvaisia, laumaeläimenä koiran voi olla vaikeaa hyväksyä eroa entisestä emännästä tai isännästä. Aikuisen koiran luottamus on ansaittava ja sen sopeutumisen helpottamiseksi on tehtävä myös paljon työtä.

Aikuisen koirankin kanssa elämä ei välttämättä suju kuin itsestään, sillä vaikka koira olisi tottelevainen ja hyväkäytöksinen, sinun on opetettava sille oman perheesi kannalta välttämättömät säännöt ja tavat, joita koira ei luonnollisestikaan vielä ennestään tunne. Myös aikuiseen koiraan tulee luoda hyvä suhde ja sinun on onnistuttava hankkimaan sen luottamus. Pennun kanssa luottamus syntyy usein huomaamattomammin kuin aikuisen koiran kanssa.