Miten löytää sopiva rotu?

Viimeistään siinä vaiheessa kun päätös koiran hankinnasta on tehty, pitää aloittaa sopivan koirarodun miettiminen. Oikean rodun valinnassa pätee jossain määrin totuus vastakohtien toisiaan täydentävyydestä. Jos kyseessä siis on levoton lapsiperhe, kannattaa harkita rauhallista ja hyvähermoista rotua. Jos sen sijaan tunnistat itse olevasi erityisen ailahtelevainen, kannattaa valita vakaa ja kärsivällinen koira. Jos pelkäät esimerkiksi pimeällä kadulla kulkemista, sinun ei kannata valita turvaksesi jo valmiiksi epäluuloisesti ihmisiin suhtautuvaa koiraa. Koira nimittäin aistii herkästi pelkosi ja saattaa päätellä, että sinua on suojeltava kaikissa niissäkin tilanteissa, joissa se ei ole lainkaan suotavaa. Tällaisesta koirasta tulee liian helposti ongelmakoira. Ujolle koiralle sopii reipas omistaja. Koira tarkkailee paljon ihmisten reaktioita ja esimerkiksi ukkosta arastelevilla ihmisillä on usein ukkosta pelkääviä koiria. Toisaalta itsenäinen ja itsevarma pentu ei taas välttämättä kiinnitä kovinkaan suurta huomiota omistajansa tunnetiloihin.Joitain poikkeuksia tähän vastakohtaisuuksien toisiaan täydentävyyteenkin toki löytyy. Esimerkiksi vinttikoirien tapaiset omanarvontuntonsa tuntevat koirat kaipaavat omistajaa, joka ei vaadi koiran noudattavan pienintäkin käskyään ja joka katsoo oikeudekseen kaapata koiran milloin tahansa syliinsä.

Erityisen voimakastahtoisten koirarotujen kasvatus on vain voimakastahtoisia omistajia varten, jotka eivät säikähdä pientä murinaa. Omistajan on kuitenkin oltava reilu ja ystävällinen ja missään nimessä koulutuksessa ei saa käyttää väkivaltaa, mutta henkistä yliotetta sitäkin enemmän. Toisaalta herkkä ja epävarma koira ei välttämättä sovi kovin määräilevälle ihmiselle.

Liikunnallisen ja koiran kanssa runsasta harrastamista havittelevan ihmisen kannattaa hankkia tietysti liikunnallinen koirarotu, jonka kanssa pystyy harrastamaan monipuolisesti ja joka sopii siihen niin luonteensa, rakenteensa kuin muiden ominaisuuksiensa puolesta. Toisaalta myös moni pieni ja tavallinenkin seurakoira tarvitsee paljon liikuntaa ja tarjoaa myös varsin monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Etupäässä kotikoiraa harkitsevan ei kuitenkaan kannata edes harkita työkoirarotuista pentua. Vartio- ja suojelukoiriksi jalostetut rodut on syytä jättää osaavimpiin käsiin, sillä väärin koulutettuina ne saattavat olla jopa vaarallisia. Työhaluiselle koiralle pitäisi löytyä toimintaa usein, muuten se keksii sitä itse tai heittäytyy muuten vain hankalaksi. Lapsiperheiden on mietittävä erityisen tarkkaan rodun valintaa. Lapsiperheeseen kannattaa valita lempeä ja ystävällinen rotu, mutta on hyvä miettiä myös koiran kokoa, mikäli mielii, että vanhemmat lapset voivat esimerkiksi ulkoiluttaa koiraa yksin.

Ennen rodun lopullista valintaa kannattaa ottaa asioista mahdollisimman paljon selvää. Koirakirjojen ja rotukuvausten lukeminen ei pelkästään riitä, vaan on hyvä myös tutustua erilaisiin koirarotuihin esimerkiksi kasvattajien ja rotuyhdistysten kautta. Rodun harrastajilta saa apua ja neuvoa myös rodun kasvatuksessa.

Selvää on tietysti sekin, että koiran ulkonäkö voi joskus hämätä yllättävänkin paljon ja rotua ei koskaan saisikaan valita pelkästään itseä miellyttävän ulkonäön vuoksi. Myös koiran koko voi johdattaa ihmisiä harhaan. Myös monet pikkukoiriksi luokiteltavat rodut voivat olla erittäin vaativia ja vauhdikkaita koiria. On hyvä pitää pää kylmänä myös erilaisten nykypäivän muotirotujen kanssa. Televisiossa hienosti temppuja tekevä hellyttävän näköinen terrieri voi antaa harhaanjohtavan kuvan sen todellisesta luonteenlaadusta ja rodun vaativuudesta. Esimerkiksi mainosten ja tv-sarjojen lempilapsi jackrussellinterrieri ei kaikesta suloisuudesta ja lelukoiramaisesta ulkonäöstään huolimatta sovi pelkästään sohvanvaltaajaksi. Se saattaa olla äärimmäisen itsenäinen ja työtä rakastava tarmopussi, joka mieluummin sukeltaisi luolaan ketun kanssa kuin haluaisi jäädä kotiin paijattavaksi. On syytä myös muistaa, että televisiosarjoissa ja joissakin mainoksissa esiintyvät rotunsa edustajat ovat hämmästyttävän usein entisiä ongelmakoiria, jotka vain oikeissa ja osaavissa käsissä toimivat ja käyttäytyvät ihastuttavasti. Kyse on usein aktiivisista ja älykkäistä roduista, jotka vaativat omistajiltaan hurjasti aikaa ja kaipaavat aivovoimistelua sekä hyvää kuria ja järjestystä.