Puhdas- vai monirotuinen koira?

Koiraa hankittaessa tulee miettiä tarkkaan millaisen koiran haluaa. Haluaako käydä koiranäyttelyissä tai muissa koiraharrastuksissa, sekä onko koiralle riittävästi aikaa. Sekä puhdas- että sekarotuinen koira on omistajalleen yhtä arvokas.

Koirarotuja on paljon, samoin paikkoja joista koiran voi hankkia.

Puhdasrotuinen koira

Koiraan on tehtävä rahallinen sijoitus. Hinnan vaihtelevat. Rekisteröidyt koirat ovat kalliimpia, kuin rekisteröimättömät; näyttelykoiralla on oltava paperit. Rotukoiria voi hankkia myös ilman rekisteröintiä.

On hyvä selvittää koiran taustatietoja, näyttelykelpoisuutta, terveystarkastukset, rokotukset. Rotukoirilla käydään paljon kyseenalaista kauppaa. Ostajan on syytä tarkastaa millaisissa oloissa koiria pidetään. Ns. koiratehtaat ovat tämän päivän vitsaus.

Sekarotuinen koira

Tarjonta näistä koirista on valtava. Koiria annetaan ilmaiseksi, harvoin sekarotuisista pyydetään maksua. Koiraa hankkivan tulee arvostaa yhtä lailla sekarotuistakin lemmikkiä. Sekarotuisia koiria hankitaan usein vähemmän harkiten, kuin rotukoiria. Nämä koirat joutuvat myös helpommin lopetettavaksi ja moni ottaa lemmikin säälistä.

Sekarotuiset koirat jäävät myös huomattavasti useammin kodittomiksi, kuin ns. paperikoirat.

Monirotuisesta koirasta saa yhtä hyvän ja uskollisen ystävän, kuin yksirotuisestakin. Nykyisin järjestetään jo näyttelyitä ja muitakin tapahtumia, jonne voivat osallistua kaikki koirat, kunhan lemmikin rokotukset ovat kunnossa.