Miten auttaa pentua sopeutumaan?

On tärkeää, että pentu tuntee olonsa turvalliseksi uudessa kodissa. Esimerkiksi monen eroahdistuksesta kärsivän koiran syyt eroahdistukseen johtuvat alkuaikojen turvattomuudesta. Pennun ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat siis hyvin tärkeitä.Aivan heti pennun saavuttua on viisasta välttää ylenpalttista vilskettä pennun ympärillä. Jos perheessä on lapsia, on heitä neuvottava käyttäytymään rauhallisesti kun pentu on juuri tuotu kotiin. Normaalisti voi elää, mutta esimerkiksi imuria ei kannata kaivaa kaapista heti kun pentu on saapunut kotiin.

Monet sukulaiset ja lasten ystävät haluaisivat tietysti tutustua uuteen suloiseen pentuun saman tien sen kotiin saavuttua, mutta se ei ole järkevää pennun kannalta, sillä uuteen kotiin aivan äskettäin saapunut pentu yrittää vasta hahmottaa, ketä sen laumaan kuuluu. Jos ympärillä on joukko vieraita ihmisiä ja jatkuvaa vilskettä, vaikeutuu koiran lauman hahmottaminen ja kotiutuminen.

Yritä ruokkia pentu suunnilleen samoihin aikoihin, joihin se on tottunut kasvattajankin luona. Voit vähitellen muuttaa aikatauluja paremmin omiin tarpeisiinne sopiviksi, mutta juuri kotiin saapunutta pentua kannattaa säästää turhilta muutoksilta.

Esittele koiralle sen oma pesä, jos et ole sitä vielä ensimmäisen yön aikana tehnyt. Luovutusikäinen pentu nukkuu suurimman osan päivästä. Jos oma pentusi tuntuu olevan jatkuvasti hereillä, saattaa se olla merkki siitä, että se ei tunne oloaan vielä riittävän kotoisaksi ja turvalliseksi. Pysy pennun läheisyydessä, jottei sen tarvitse pelätä yksin jäämistä.

Pieni pentu on hereillä lyhyitä hetkiä kerrallaan. Herättyään pentu virtsaa välittömästi, syö, käy taas tarpeillaan, tutustuu ympäristöönsä, käy mahdollisesti vielä tarpeillaan ja nukahtaa sitten taas sikeään uneen.

Seurustele pennun kanssa sen ollessa hereillä. Voit silitellä sitä kyljistä, suupielistä, rinnasta, mahasta samalla jutellen sille. Pentusi ei tajua vielä mitään puheestasi, mutta vähitellen se alkaa oppia äänenpainoja ja tiedostamatonta elekieltä. Kannattaa laskeutua pennun tasolle tai nostaa se syliin, koska kasvot ovat muuten pennun näkökulmasta kovin korkealla ja se saattaa pyrkiä hyppimään saavuttaaksesi kasvosi. Pentu pyrkii osoittamaan olevasi ystäväsi nuolemalla ja nuuhkimalla kasvoja.

Sisäsiisteyden opettelu kannattaa aloittaa heti ensimmäisten päivien aikana. Samoin pennun oma nimi kannattaa opettaa sille tässä vaiheessa. Muiden asioiden opettelun aika on vasta siinä vaiheessa, kun pentu on kotiutunut kunnolla.

Monet itsenäiset pennut kotiutuvat yllättävän nopeasti uuteen kotiinsa ja juoksevat uutta kotiaan ympäri ikään kuin ne eivät olisi huomanneet lainkaan lauman vaihtumista. Varovaisemmatkin pennut tottuvat uuteen kotiinsa yleensä viikossa, mikäli vain tuntevat olonsa riittävän turvalliseksi koko ajan.

Siinä vaiheessa kun pentu tunnistaa kaikki laumansa jäsenet ja on kotiutunut voivat vieraatkin tulla tervehtimään pentua ja pentu pääsee tutustumaan muuhunkin maailmaan ja sen kaikkiin ihmeisiin. On hyvä muistaa, että vaikka leimautumisikäinen pentu pitää totuttaa uusiin asioihin ja ilmiöihin ja sosiaalistaminen syytä suorittaa huolellisesti sen tulee yhä edelleen saada riittävästi aikaa lepoon. Nukkuminen on pienelle pennulle aivan yhtä tärkeää kuin uusien asioiden opettelukin.