Mitä tulee miettiä ennen hankintaa?

Kuinka ihana onkaan oma uskollinen karvainen ystävä! Kun perheeseen suunnitellaan koiran hankkimista täytyy suurten tunteiden ohessa käyttää myös ihan tavallista maalaisjärkeä.

Oletko valmis ottamaan “ikuisiksi ajoiksi” uuden perheenjäsenen, oletko valmis pitämään siitä hyvää huolta, huolehtia sen terveydestä ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta. Allergiat täytyy poissulkea, myöhemmin ilmenevät allergia-oireet ovat pettymys sekä kaikille perheenjäsenille että jo kotiutuneelle koiralle, sen täytyy muuttaa pois rakkaidensa luota.

Jos etsit rotukoiraa näyttelytarkoitukseen, kokeneilta koirankasvattajilta saatat saada hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja. Sekarotuisista koiristakin löytyy ehdottomasti kelpo yksilöitä, mutta olisi hyvä tietää edes vähän koiran suvusta, että pystyisi ennakoimaan luonne-ominaisuuksia.

Laumaeläimenä koira tarvitsee sinut, omistajansa, johtajaksi. Hyvällä päämäärätietoisella kasvatuksella lunastat koiran kunnioituksen. Mitä nuorempana/nopeammin alat opettamaan sille tapoja, sitä helpommin koira oppii. Kuria ja pakolla ei pääse eteenpäin, vaan opetus täytyy olla ystävällistä ja leikin varjolla tapahtuvaa sekä johdonmukaista. Esimerkiksi jos koira karkaa, sitä ei ikinä saa torua tai rankaista, kun se tulee luoksesi. Koira ymmärtää luokse tulon pahana, se muistaa seuraavalla kerralla luokse tulon ikävänä asiana, siispä ei kannata tulla takaisin.

Luokse tulo onkin yks tärkeimmistä asioista mitä kannattaa opetella koirasi kanssa, saat antaa sille enemmän vapautta kun te molemmat tiedätte pelin hengen, takaisin on tultava kun ”johtaja” niin määrää. Koira haluaa miellyttää omistajaansa, niinpä se tekee kaikkensa että sinulla olisi hyvä mieli.

Koira nauttii kun keksit sille virikkeitä, käytä sitä metsässä, uimassa, anna sen nakertaa luita hampaiden hyvinvoinnin edesauttamiseksi sekä ajankuluksi. Pentukoira tarvitsee ruokaa neljän tunnin välein, pennun kasvaessa täysi-ikään aterioita harvennetaan. Aikuinen koira pärjää yhdelläkin aterialla päivässä, riippuen saamastaan liikunnasta. Lihavaksi koiraa ei pidä päästää, lihavuus aiheuttaa sairauksia ja hankaloittaa liikkumista. Muista pitää koiralla aina tarjolla raikasta vettä.

Sinulla on tv, harrastukset ja kaverit, koirallasi on vain sinut!