Miten pennun matka järjestetään?

Vaikka turvallisin matkustuspaikka koirille on autossa joko tarkoitusta varten tehdyssä kuljetushäkissä tai omissa turvavaljaissa takapenkillä, ensimmäistä kertaa autossa oleva pentu tuntisi itsensä turhan turvattomaksi ja orvoksi häkissä ja voisi sotkeutua myös valjaisiin ensimmäisen automatkan aikana. Pentu muistaa ensimmäisen automatkansa pitkään, joten sen turhaa hätäännyttämistä on syytä välttää kaikin tavoin. Jos aiot hakea pennun autolla, muista pyytää jo riittävän hyvissä ajoin toinen kuljettaja mukaasi paluumatkaa varten. On hyvä muistaa, että pentu leimautuu hämmästyttävän voimakkaasti ensimmäiseen ihmiseen, joka heti ensimmäiseksi kasvattajalta lähdettyä sitä hoitaa. Ei siis ole ollenkaan samantekevää, kuka pennusta pitää huolta sen ensimmäisen automatkan aikana. Automatkasta on muutenkin syytä tehdä kaikin puolin mukava kokemus pennulle, sillä jos ensimmäinen automatka on pennulle järkytys, voi sen myöhempi totuttaminen autoiluun olla tavallista hankalampaa. Matkan aikana voit puhua pennulle hiljaisella ja rauhallisella äänellä ja silitellä sitä rauhoittelevasti.

Vaikka kasvattaja olisikin muistanut pitää pennun ilman ruokaa matkaa edeltävän parin tunnin ajan, saattavat monet nuoret koirat siitäkin huolimatta voida pahoin autossa matkustaessaan. Siksi matkaan on hyvä varata mukaan talouspaperia ja puhtaita makuualustoja pentua varten. Makuualustaksi sopii hyvin pyyhe tai pehmeä huopa. Pelko ja jännittäminen lisäävät myös osaltaan matkapahoinvoinnin vaaraa. Jotta automatkat sujuvat jatkossa paremmin on pentu hyvä totuttaa asteittain automatkailuun, mutta tietysti ensimmäisen matkan uuteen kotiin on sujuttava ilman harjoittelua.

Pennunhakumatkalle kannattaa ottaa mukaan vesikuppi ja vettä, varsinkin jos matka on pitkä. Pentu saattaa läähättää jännityksen vuoksi autossa, mikä aiheuttaa sille nestehukkaa. Pantaa tai talutinta ei välttämättä tarvitse, sillä pieni pentu kulkee helpoimmin sylissä autoon. Jos aiotte matkan aikana pysähtyä ulkoiluttamaan pentua, on panta ja talutin hyvä siinä tapauksessa ottaa mukaan.

Kasvattajalta kannattaa pyytää mukaan ruokaa, jota pentu on tottunut syömään. Automatkalla ei pennulle kannata tarjota lainkaan ruokaa, mutta kotiin päästyänne tuttu ruoka lisää pennun turvallisuudentunnetta.

Useat uudet pennunomistajat pyytävät kasvattajalta mukaan myös tutun hajuisen lelun tai kankaanpalan. Tämän tavan käytännöt edut eivät kuitenkaan ole itsestään selviä. Pentu voi toki tuntea olonsa turvalliseksi tutun tuoksuisessa pesässä, mutta toisaalta tutut tuoksut voivat myös hidastaa pennun sopeutumista uuteen kotiinsa ja saada sen ikävöimään sisaruksiaan, mitä se ei välttämättä muuten tekisi lainkaan. Sen sijaan tärkeämpää on saada kasvattajalta mukaan ruokinta- ja muut hoito-ohjeet uuteen kotiin.