Miten pyörremyrskyt syntyvät?

Pyörremyrskyt syntyvät lähellä päiväntasaajaa lämpimillä merialueilla, joiden veden lämpötila on vähintään 27 celsiusastetta. Lämpimän ja kostean ilman kohotessa syntyy jopa 12 kilometrin korkuisia ukkospilviryhmiä, jotka vapauttavat tiivistyessään valtavat määrät energiaa kehittyvän myrskyn käyttöön. Myrsky kerää koko ajan lisää energiaa lämpimältä merialueelta. Ukkospilvien yläpuolella ilman virtaus hajaantuu, mikä edistää lämpimän ilman imua myrskyn sisään. Myrskyn voimistuessa se alkaa kiertää keskustansa ympäri.

Pyörremyrsky liikkuu päiväntasaajan läheisyydessä usein pasaatituulten kuljettamina länteen ja luoteeseen muutaman kymmenen kilometrin tuntinopeudella. Myrskyn halkaisija on tavallisesti noin 200 kilometriä ja sen keskelle muodostuvan myrskyn silmäksi kutsutun alueen halkaisija 10–50 kilometriä. Myrskyn silmässä on lähes tyyntä, mutta sitä kiertävien tuulten nopeudet ovat 30–60 m/s. Myrskyn silmässä ilmanpaine saattaa laskea alle 900 millibaariin.

Myrskyn voima heikkenee kylmillä alustoilla, esimerkiksi mantereilla, kun lämpimän ilman ja kosteuden virtaus myrskyyn loppuu. Pyörremyrsky hiipuu muutamassa päivässä, mutta sen jäänteistä voi kulkeutua voimakkaita tuulia aina Skandinaviaan asti. Myrskyn vesisateet, tuulet ja hyökyaallot aiheuttavat suuria aineellisia vahinkoja.