Monikulttuuriset perheet ja eri uskonnot

Millainen vaikutus uskonnolla?

Monikulttuurisissa perheissä saattaa olla useita uskontoja, jotka etsivät paikkaansa perheen sisällä. On paljon monikulttuurisia perheitä, joissa kahta eri uskontoa voidaan harjoittaa täydessä yhteisymmärryksessä toinen toisensa vakaumusta kunnioittaen ja asian aiheuttamatta sen suurempia ristiriitaisuuksia.

Uskonnon asema eri perheissä on erilainen

Monesti uskonnot sulautuvat parisuhteen kuvioihin varsin harmonisesti, jos pariskunnalla ei ole vielä liitostaan lapsia. Kuitenkin liitoissa, joissa on lapsi tai useampia, uskonnot saattavat nousta huomattavaksikin kysymykseksi perheen sisällä. Se, mitä uskonnollista kasvatusta eri uskontokuntiin kuuluvat vanhemmat ryhtyvät harjoittamaan lastensa osalta, ei ole välttämättä aivan yksioikoinen asia. Kaikissa perheissä uskonto ei välttämättä ole koskaan ollutkaan korostuneesti esillä. Toisissa perheissä eletään sen sijaan enemmän uskonnon perinteitä noudattaen ja ne näkyvät niin arjessa kuin juhlassakin: rukoukset, laulut, samaan seurakuntaan kuuluvien kanssa tapaamiset, uskonnollisten juhlien viettäminen, pyhäkoulu tai jumalanpalveluksessa käyminen. Mikäli toinen tai molemmat vanhemmista vaalivat joitain uskonnollisia tapoja, haluavat he mahdollisesti siirtää ne myös jälkikasvulleen. On tilanteita, kun tiettyyn uskontokuntaan kuuluminen tulee kenties näkyvämmin esille ja asia pitää tällöin selittää lapsillekin. Kyse voi olla esimerkiksi uskonnollisista juhlatraditioista.

Lapsi ja kaksi eri uskontoa

Usein jo lapsen syntymän yhteydessä on valittava lapselle uskontokunta tai siihen kuulumattomuus, joka ei monikulttuurisissa perheissä ole aina aivan päivänselvä asia. Asia saattaa vaatia suuriakin kompromisseja ja pitkällistä pohdintaa. Lapsi liitetään yleensä toisen vahemman seurakuntaan kuuluvaksi. Vanhempien on siis mietittävä, kuinka tärkeää on, että lapsi kuuluu tiettyyn uskontokuntaan ja mahdollisesti juuri hänen omaan uskontokuntaansa. Mikäli perheen sisällä on kaksi eri uskontoa, jää näin ollen päävastuu uskonnollisesta kasvatuksesta toiselle vanhemmalle lapsen samaisen uskonnon piiriin. Monikulttuurisessa perheessä voi olla kuitenkin tärkeää, että molempien vanhempien uskonnollisista tavoista kerrotaan jossain vaiheessa lapselle, kuuluipa hän sitten mihin uskontokuntaan hyvänsä. Monikulttuurisessa perheessä suvaitsevaisuus näyttäytyy usein myös uskontoon liittyvissä kysymyksissä eikä asioissa olla välttämättä aivan ehdottomia.

Puolisotkin voivat muuttaa uskonnollisia käistyksiään liiton myötä

Joskushan myös toinen vanhemmista on tehnyt mahdollisesti liittonsa aikana muutoksen johonkin suuntaan uskonnon osalta ja liittynyt esimerkiksi puolisonsa kanssa samaan uskontokuntaan vahvistaakseen liittoaan ja tuntenut näin myös itse suhteen myötä toisen uskonnon vähitellen omakseen.