Monta kulttuuritaustaa perheessä tai sen vaikutuspiirissä

Mitä on monikulttuurisuus?

On olemassa useita erilaisia asioita, jotka ymmärtää ja kokee omikseen vain tiettyyn kulttuuriin kuuluva ihminen. Kulttuuritaustoiltaan erilaiset ihmiset arvostavat erilaisia asioita, ja näkevät useita asioita eri valossa kuin johonkin toiseen, kokonaan erilaiseen, kulttuuriin kuuluvat ihmiset. Eri etnisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset ja maahanmuuttajat esimerkiksi Suomessa tuovat suomalaiseen yhteiskuntaan monikulttuurisuutta tullessaan. He harjoittavat omaa identiteettiään uudessa yhteiskunnassa ja uuden kulttuurin keskellä tuntematta silti itseään uhatuksi, vaikka tuntisivatkin ajoittain painetta uuden kulttuurin taholta senhetkisessä elinympäristössään. Tavallisesti perusasioista ajatellaan kuitenkin hyvin samalla tavalla kaikkialla maailmassa. Perheet haluavat pitää hyvää huolta toinen toisistaan ja jälkikasvustaan ja kasvattaa lapsensa parhaiden kykyjensä, taitojensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Aito monikulttuurisuus on mittava ja varsin tavoittelemisen arvoinen haaste yhteiskunnalle, jotta monikulttuurisuudesta saadaan voimavara eikä sitä koeta taakkana millään muotoa. Alati kansainvälistyvässä maailmassa monikulttuurisuus on myös väistämätön suuntaus, joka kasvaa jatkuvasti ja kaikkialla, vaikkakin monikulttuurisuus Suomen oloissa onkin vasta kasvuvaiheensa alussa ilmiön ollessa esimerkiksi keskisessä Euroopassa jo paljon meitä pidemmällä.

Millainen on monikulttuurinen perhe?

Monikulttuurinen perhe rakentuu nimensä mukaisesti kahden tai useamman kulttuurin aineksista, jotka vallitsevat saman perheen sisällä. Perheessä mies ja nainen, eli perheen vanhemmat ovat mahdollisesti eri maista kotoisin ja siten kulttuuritaustoiltaan erilaisia. Perheen äiti voi olla vaikkapa suomalainen ja isä saksalainen tai isä voi olla intialainen ja äiti espanjalainen. Aina vanhempien ei tarvitse olla välttämättä edes eri maista, kun perheen sisällä voi vallita hyvinkin monikulttuurinen henki. Perheen isä voi olla vaikkapa Bosnian serbi ja perheen äiti puolestaan Bosnian kroaatti. Suomenruotsalaisen ja suomensaamelaisen liitto rakentunee niin ikään varsin paljon monikulttuuriselle pohjalle. On jopa mahdollista, että tällaisetkin monikulttuuriset esimerkkiperheet asettuvat asumaan vielä kolmannen uuden kulttuurin keskelle, jolloin aineksia perheenkin arjen valintoihin tulee myös kenties ympäristöstä päin. Kulttuurin ohella monikulttuurisen perheen sisällä saattaa olla myös useampia eri kieliä, uskontoja sekä arvo- ja tapamaailmoja. Ihmiset matkailevat entistä aktiivisemmin ja laajemmalla aluella. Maiden rajat ovat avautuneet monellakin eri puolella, ja Euroopassa ovet ovat jo lähes levällään. Kansa liikkuu taajaan, solmii suhteita ja seka-avioliitot ovat yleistyneet viime vuosikymmenten saatossa voimakkaasti. Näin kulttuurit työntyvät kansalaisten liikkuessa maasta toiseen ja yhtä lailla sisään suhteisiin.

Maahanmuuttajat monikulttuurisuuden ilmentäjinä

Maahanmuuttajat ja etnisten ryhmien jäsenet perheineen painavat yhtä lailla omien kulttuuriensa jälkiä asettuessaan uuteen maahan asumaan, ja monella maahanmuuttajallakin voi olla hyvinkin monikulttuurinen tausta olemassa. Kulttuuri tavallisesti joko peritään jotain kautta ja osaksi se myös opitaan, eli onkin väistämätöntä, että kulttuurit saavat aina vaikutteita toinen toisistaan jossain määrin törmätessään. Vaikka suhtautumistavat eri asioihin mahdollisesti vaihtelevat eri kulttuuriin kuuluvilla ihmisillä paljonkin, voi uusi kulttuuri ja uusiin asioihin tottuminen ja niiden oppiminen jopa muuttaa omaa kulttuurisidonnaista käyttäytymistä.

Valtakulttuuri ja monikulttuuriset ainekset sulautuvat yhteen

Monikulttuurista perhettä on tarkasteltu paljon myös perhepsykologian näkökulmasta ja sen mukaan kaikki perheet ovat tavallaan monikulttuurisia, koska jokainen tuo perheeseen tullessaan omanlaisensa ja omaksumansa perhekulttuurin ja noita aineksia sitten sulatellaan yhteen perheen sisällä vuosien kuluessa ja liiton aikana. Monikulttuurinen perhe – vallitsipa perheen sisällä sitten kuinka värikäs kulttuurien sekamelska, kielten paljous tai uskontojen viidakko tahansa – tuntee joka tapauksessa iloa, surua, rakkautta, vihaa ja pelkoa yhtä lailla kuin mikä tahansa perhe. Vanhempien erilaiset kulttuuritaustat perheessä kohtaavat ja siirtyvät lapsille muokaten heidän maailmaansa, ja maahanmuuttajataustaisissa perheissä taas maahanmuuton seurauksena uusi kotimaa heijastaa kulttuuriaan lähes väistämättä perheiden elämään.