Tuhansien vuosien takainen ruokaperinne

Intian kansat ovat vanhoja ja myös niiden ruokaperinteet ja -kulttuurit ulottuvat kauas tuhansien vuosien taakse. Perinteet ja reseptit ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle perimätietona. Ruokakulttuuri myös vaihtelee eri puolilla Intiaa. Vaihteluun vaikuttavat esimerkiksi eri uskontokunnat. Ruokailua on pidetty vanhastaan pyhänä Intiassa. Kunnioittavaa käytöstä ruokaa kohtaan korostavat myös rauhoittava musiikki ja miellyttävä hiljaisuus intialaisissa ravintoloissa.

Monipuolisia makuja

Intialaisen ruuan tarkoituksena on antaa ihmisille terveellistä ravintoa tasapainoisesti. Niinpä ateriaan kuuluu aina jotakin hapanta ja jotakin makeaa, myös voimakkaiden mausteiden vastapainona on aina jotakin rauhoittavaa kuten jogurttia jossakin muodossa. Tyypillinen rauhoittava elementti on jogurttipohjainen lassi -juoma, joka voi olla esimerkiksi hedelmäinen. Toisaalta lassi voi olla maustettu vaikkapa sipulilla. Myös linssit ja erilaiset kasvikset kuuluvat intialaiseen ravintoon. Pöydässä on aina tarjolla lisäksi riisiä ja Naan -leipää sekä makeaa jälkiruokaa. Lisäksi ruokaan kuuluu usein kanaa, kalaa tai tofua.Tyypillisiä intialaisissa ruuissa käytettäviä mausteita ovat kaneli, korianteri, curry ja intialaisten oma mausteseos garam masala. Makeana jälkiruokana voi olla esimerkiksi mangovaahtoa tai halvaa , joka on paahdetuista seesaminsiemenistä, sokerista ja hunajasta valmistettu erittäin makea herkku.

Ruuan filosofia

Intialaisen filosofian mukaan kaiken tulee aina olla tasapainossa, jotta ihminen voi hyvin. Ruokien happamuuden ja emäksisyyden, mausteisuuden ja rauhoittavuuden ohella kiinnitetään huomiota esimerkiksi keittiön sijoittamiseen oikeaan paikkaan. Vanhan intialaisen Veda -rakennustyylin perusteella keittiö olisi hyvä sijoittaa koillis-kaakkoissuuntaan, sillä ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa lisäävät lämpö- ja tulielementit vaikuttavat voimakkaimmillaan kaakossa ja etelässä.