Allergiat

Millaisia ovat lasten allergiat?

Allergiset oireet ovat yleisin pitkään kestävä vaiva lasten ollessa kyseessä. Sanotaan, että niistä kärsii jopa viidennes lapsista. Erilaiset allergiat ovat vuosikymmenien saatossa tuntuneet kaiken aikaa lisääntyneen, ja samanaikaisesti allergiatutkimukset ovat jatkuvasti parantuneet ja allergialääkkeet tulleet tehokkaammiksi.

Allergia on elimistön puolustusjärjestelmän vääristynyt toiminta ulkoisia tekijöitä kohtaan. Veren puolustusjärjestelmää ohjaavat valkosolut saattavat reagoida liiallisesti vaikkapa suolistoon joutuneita ruoka-aineita kohtaan. Tällöin valkosolut ja myös eräät kudosten solut erittävät kemiallisia välittäjäaineita, kuten histamiinia. Näin allerginen reaktio laukeaa ja aiheuttaa oireita, jotka ihminen näkee ulospäin. Tällaisia ovat esimerkiksi ihottuma, ripuli, nuha tai yskä. Allerginen reaktio voi alkaa varsin nopeasti, jopa muutamassa minuutissa lapsen altistuttua esimerkiksi jollekin ruoka-aineelle. Joskus reaktio havaitaan kuitenkin vasta muutaman tunnin tai päivän kuluessa.

Tyypillisimpiä lasten allergioita

Ruoka-aineallergiat ovat lasten allergioista kaikkein yleisimpiä. Oireet voivat olla erilaisista ihottumista ja punoituksesta alkaen nokkosrokkoon saakka. Joskus lapsen oireina on myös ripulia, oksentelua, vatsavaivoja ja ilmavaivoja. Ruoka-aineallergiat puhkeavat tavallisesti lapsen ollessa alle yksivuotias. Oireet voivat hävitä muutaman vuoden kuluessa kokonaan ja tiettyä allergiaa aiheuttava ruoka-aine voidaankin ottaa siten lapsen ruokavalioon uudestaan myöhemmässä vaiheessa.

Yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajista ovat lehmänmaito, kananmunat, vilja ja kala. Ne ovat kaikki varsin tavallisia ja paljon käytettyjä ruoka-aineita ja niissä on herkistäviä valkuaisaineita runsaasti. Myös sitrushedelmät, äyriäiset, tomaatti, paprika, suklaa, kaakao, herneet, pähkinät, mansikka, hunaja ja maksa luetaan paljon allergioita aiheuttaviin ruoka-aineisiin.


Atooppisen ihottuman voidaan sanoa olevan niin ikään allerginen reaktio, jonka syytä ei voida välttämättä edes selittää. Sanotaan, että atooppisesta ihottumasta kärsii noin 1-5% lapsista. Ihottuma voi puhjeta tai levitä jonkin ruoka-aineen vaikutuksesta, liiasta vaatetuksesta, pesemisestä, kemiallisista aineista (esimerkiksi pesuainejäämistä vaatteissa) tai muusta toistaiseksi tuntemattomasta tekijästä.

Hengitystieallergioihin kuuluvat muun muassa allerginen nuha eli heinänuha. Nuhan ohella lapsella voi olla myös silmän sidekalvontulehdus tai siihen liittyviä oireita, kuten silmien kirvelyä ja kutinaa. Siitepölyt, eläinten karva ja hilse, pöly, höyhenet ja home saattavat aiheuttaa hengitystieallergiaa. On kuitenkin muistettava, että nuha on lapsella hyvin yleinen oire eikä sitä voida läheskään aina lukea allergiareaktiosta johtuvaksi.

Astmaa voidaan pitää kaiken kaikkiaan vakavimpana allergian muotona ja sekin voidaan nykyisin pitää varsin hyvin lääkkeiden avulla kurissa. Muutama prosentti lapsista kärsii astmasta. Joskus taipumus astmaan voi olla perinnöllistä. Astmakohtauksen oireita ovat kova yskä, hengitysvaikeudet ja vinkuva hengitys. Jos yskä ei tunnu loppuvan viikkojenkaan jälkeen, voidaan yskää epäillä astmaan kuuluvana oireena. Astman voivat laukaista fyysinen rasitus, kylmä ilma tai jokin infektio. Flunssa voi olla monissakin tapauksissa astmaoireen laukaiseva tekijä.