Siitepölyallergia

Mitä on siitepölyallergia?

Siitepölyallergia voi kiusata minkä ikäistä ihmistä tahansa. Kun ilmassa on tavallista enemmän siitepölyä, allergiaan taipuvainen saattaa oireilla, vaikkei koskaan ennen olisikaan oireillut. Pahimmillaan siitepölyallergikon oireilut saattavat kestää jopa puoli vuotta, sillä jo helmikuussa herkimmät huomaavat lepän siitepölyn, joka voimistuu huhtikuussa yhdessä pähkinäpensaan kanssa. Pujon siitepölykausi venyy syyskuulle asti. Oireita ovat aivastelu ja siitepölylle herkistyneiden nenän ja silmien kutitus. Nenä voi mennä tukkoon ja vuotaa, silmät punoittavat ja turpoavat, joskus korviakin kutittaa.

Mikä auttaa?

Osa allergian hoitoa on välttää allergisoivia aineita. Petivaatteita ei tuuleteta eikä pyykkejä ripusteta ulos kuivamaan pölyisään aikaan. Suodattimet tuuletusikkunoissa on hyvä ajatus. Sisälle ei silti tarvitse sulkeutua, sillä allergiseen nuhaan ja silmäoireisiin on hyviä itsehoitolääkkeitä. Jos siitepöly saa aikaan astmaoireita, yskää ja hengenahdistusta, tarvitaan lääkärihoitoa. Samoin, jos itsehoitolääkkeillä ei saavuteta tulosta muutamassa päivässä.

Allergiaa hoidetaan antihistamiinilla. Allergiareaktiossa vapautuu välittäjäainetta, histamiinia. Antihistamiini estää histamiinin vaikutuksen elimistössä. Lievästi allergiselle yksi antihistamiinitabletti päivässä riittää. Yhtä hyvin käyvät paikallisesti toimivat tipat ja suihkeet. Tabletit tehoavat kutinaan, iho-, nenä- ja silmäoireisiin. Kun oireet ovat erityisen hankalia, voi ottaa sekä tabletin että paikallislääkkeen. Antihistamiineja on useita. Jos yksi valmiste ei helpota oloa riittävästi tai se tuntuu väsyttävän, kannattaa kokeilla toista valmistetta.

Yllättävät ristireaktiot

Jos on allerginen lepän ja koivun siitepölylle, voi saada oireita useimmiten suun limakalvolle myös juureksista, vihanneksista ja hedelmistä, varsinkin raaoista. Kyseessä on niin sanottu ristireaktio, joka voi tulla varsinaisen siitepölykauden ulkopuolellakin. Jos huomaa saavansa oireita näistä, niiden käyttöä kannattaa välttää. Tosin kypsäksi valmistettuina niiden allergisoiva vaikutus voi poistua. Ristiallergiat aiheuttavat varsin harvoin hengenvaarallisia reaktioita. Itse voi testata, tuleeko näistä ruoka-aineista oireita.

Apteekista allergiaan

  • Antihistamiinit: Xyzal, Zyrtec, Kestine, Clarityl, Tuulix. Kaikissa on eri vaikuttava aine.
  • Nenäsumutteet: Beconase, Glinor, Lomudal, Livostin. Eri aine näissäkin.
  • Silmätipat: Glinor, Lecrolyn, Lomudal, Alomide. Eri vaikuttava aine näissäkin.