Nikkeliallergia

Mitä on nikkeliallergia?

Nikkeliallergia on melko yleinen kosketusallergia, jonka on arvioitu olevan noin 10 %:lla väestöstä. Se on yleisintä nuorten tyttöjen keskuudessa, jotka käyttävät nikkeliä sisältäviä rihkamakoruja ja rei’ittävät korvalehtiään. Kuluttajavirasto ei suosittele nikkelin käyttämistä rei’ittämisessä. Peräti 30 %:lla tytöistä arvioidaan olevan kyseinen allergia, pojilla kolmella prosentilla. Viime vuosina lävistysten suosion lisääntyminen on lisännyt nikkeliallergiaa myös pojilla. Uudet EU-säädökset tulevat todennäköisesti vähentämään nikkeliallergiaa. Niiden mukaan nikkelittömänä myytävässä tuotteessa nikkeliä saa olla korkeintaan 0,05 prosenttia.

Oireet

Kosketusallergian ollessa kyseessä oireet ilmaantuvat iholle kohtaan, jota nikkeli on koskettanut. Nikkeliallergian oireita ovat ihon - esim. korvien – punoitus ja pienet punaiset näppylät tai sormien kutiaminen. Vaikkei nikkelille olisikaan allerginen, on syytä välttää sen kosketusta, jottei altistuisi. Nikkeliä on myös esim. vaatteiden soljissa ja vetoketjuissa, ovenkahvoissa, tupakansytyttimissä, kynissä, työkaluissa ja myös eurokolikoissa (1 € ja 2 €), mutta lyhytaikainen kosketus ei aiheuta oireita. Jos työkaluja joutuu käyttämään esim. ammatin puolesta paljon, ne voidaan suojata työkalulakalla. Yleensä ihottuma ei leviä muualle kehoon.

Hoito

Paras hoitokeino nikkeliallergiaan on nikkelin kosketuksen välttäminen. Vaihtoehtoisia korumateriaaleja ovat esim. keltakulta, platina, titaani, muovi ja helmet. Hopeakorut saattavat puolestaan sisältää nikkeliä.