Huonepölyallergia

Mitä on huonepölyallergia?

Ihminen hengittää vuorokaudessa 15 000 litraa ilmaa, josta keskimäärin yli 90 % on sisätiloista. Pölyävät materiaalit ja lemmikkieläimet ovat pääsyinä huonepölyn aiheuttamalle allergialle. Huonepöly koostuu pienen pienien, ihmissilmälle näkymättömien kuolleiden pölypunkkien osista ja samaisten otuksien ulosteesta. Nämä hämähäkkieläimet viihtyvät erityisesti kangasmateriaaleissa ja niitä voi olla esim. yhdessä vuoteessa tuhansia.

Toimenpiteitä huonepölyn vähentämiseksi

Siivouksen tehostaminen on yksi oleellisimmista toimenpiteistä, jos taloudessa on huonepölyallergiaa. Vaikka ilmanpuhdistin suodattaakin huoneilmaa, ei se ole ratkaisu pölystä eroon pääsemiseen. Luonnollisesti oikeanlainen ilmanvaihto, säännöllinen tuuletus ja viikoittainen imurointi vähentävät pölyä. Pölypunkki suosii lämmintä ja kosteaa ilmanalaa lisääntyäkseen, joten lisäksi huoneiden lämpötilat on pidettävä oikealla tasolla. Oikea huonelämpötila on 21-22 astetta ja suositeltava kosteus 25-45 %. Ilmankostuttimen käyttöä ei pölyallergiasta kärsivälle suositella, ellei huoneilma ole harvinaisen kuivaa.

Vuodevaatteet kehotetaan viemään mahdollisuuksien mukaan silloin tällöin kuivaan saunaan, jossa lämpötila on vähintään 60 °C. Punkit kuolevat tässä lämpötilassa, kuin myös yhdessä vuorokaudessa ulkona talvella, vähintään -18 °C:ssa. Lakanat puolestaan suositellaan vaihtamaan 1-2 viikon välein ja samalla muut vuodevaatteet imuroimaan. Säilytettävät vuodevaatteet on hyvä yrittää suojata siten, etteivät punkit pääse niihin. Asunto kannattaa tuulettaa myös imuroinnin jälkeen huolella ja pyyhkiä vielä sen jälkeen laskeutunut pöly kaikilta kodin pinnoilta. On olemassa myös kasveja, jotka keräävät pölyä. Näin ollen huonekasveiksi sopivat parhaiten sellaiset, joiden lehdiltä voi pölyn pyyhkiä. Huonepölyä lisäävä tekijä ovat myös lemmikit, joiden turkeissa punkit kulkeutuvat ympäriinsä. Lisäksi eläinten oma pöly sekä tupakointi usein vaikeuttavat huonepölystä kärsivän allergisia oireita.