Nokkoskuume

Mitä on nokkoskuume?

Nokkoskuume/-ihottuma eli utrikaria on yliherkkyystila, joka johtuu histamiinin vapautumisesta ns. syöttösoluista. Sen voi aiheuttaa elimistön useat eri aineet, mutta pääsääntöisesti histamiinit. Anatomisesti yliherkkä alue iholle syntyy paikallisten hiusverisuonten muutoksista ja sen seurauksena nesteen vuotamisesta suonista soluväleihin.

Oireet

Nokkoskuumeen oireena on kutiava ihottuma, eräänlaiset nokkosenpolttaman kaltaiset paukamat. Niiden koko vaihtelee yksilöllisesti. Yleensä alueen reuna on punertavampi kuin itse alue. Joillakin nokkoskuume voi olla jatkuvaa, ts. kroonista, jolloin aiheuttaja on todennäköisesti jokin jokapäiväinen aine, kasvi tms. Mahdollisia aiheuttajia ovat esim. lemmikkieläimet, tietyt ruoka-aineet, pähkinät, simpukat, kananmunat, hyönteiset, ihon ärsytys, jotkin lääkkeet, kylmyys/kuumuus, hiki, aurinko tai vesi.

Hoito

Sairauden paranemiseen vaikuttaa, jos sen aiheuttaja kyetään mahdollisimman hyvin selvittämään. Joskus aiheuttaja voi kuitenkin olla niin jokapäiväinen asia, että sen välttäminen on mahdotonta. Tavallisesti lääkkeenä tehoavat kuitenkin antihistamiinit. Minkäänlaisia arpia paukamista ei niiden parannuttua jää.