Mikä on säärihaava?

Säärihaava syntyy häiriintyneen tai huonommaksi muuttuneen ihon verenkierron seurauksena. Säärihaava voi tulla kenelle tahansa, mutta tavallisin sairastunut on seniori-ikäinen. Laskimon takia syntynyt säärihaava tulee usein säären alaosaan. Se tuottaa harvemmin kipuja ja haava on matala. Mikäli säärihaava on syntynyt valtimon takia, se tuottaa kantajalleen kipua. Näitä valtimosta johtuvia säärihaavoja ovat 5-10 prosenttia kaikista säärihaavoista. Muut syyt ovat harvinaisia, mutta niitäkin on. Muita syitä ovat muun muassa ihosyöpä, diabetes ja tulehdukset verisuonissa. Usein taustalla on monta tekijää ja säärihaava on niiden yhteinen summa.

Hoito

Säärihaavaan auttaa parhaiten siihen johtavien syiden hoitaminen. Yksi syy säärihaavaan altistamiseen on ylipaino, joten painonpudottaminen on suotavaa kuten myös säännöllisen liikunnan aloittaminen, jotta verenkierto toimii vilkkaammin. Huono verenkierto aiheuttaa ihon tulehtumisen tavallista herkemmin, ja näin säärihaavatkin syntyvät helposti. Kohoasennossa jalkojen pitäminen lieventää kipuja. Myös korkeakorkoisia kenkiä ei ole suotava käyttää. Tukisukat auttavat, mutta niitä pitää osata käyttää oikealla tavalla, jotta niistä on tehoa ja apua.

Säärihaavan tullessa on kuitenkin aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Tällöin tutkitaan mahdolliset syyt, jotka ovat johtaneet tilanteeseen, että voidaan ennaltaehkäistä jatkossa säärihaavaa. Usein nimittäin säärihaavalla on tapana uusiutua, joten puuttuminen siihen altistaviin tekijöihin on välttämätöntä.