Mitä ovat suonikohjut?

Usein suonikohjuja ajatellaan kosmeettisena haittana. Suonikohjuista on kuitenkin myös terveydellisiä vaikutuksia, mikäli niitä on paljon ja ne ovat suuria. Suonikohjut ovat laskimonlaajentumia, jotka tulevat kun laskimoissa paine kasvaa. Yleisin paikka suonikohjuille ovat alaraajat.

Useat eri asiat voivat johtaa laskimoiden läppien vikoihin. Taipumus suonikohjuihin periytyy lähinnä kudosrakenteen periytyvyyden takia. Myös riskiä saada suonikohjuja lisäävät raskaus, paljon jalkojen päällä oloa vaativa työ sekä ylipaino. Suonikohjut ovat hyvin yleisiä, mutta niiden vaikeusaste vaihtelee. Suonikohjut ovat enemmän naisten vitsaus kuin miesten, joten hormonitoiminta vaikuttaa myös niiden syntyyn.

Oireet

Suurina ja suurilukuisina suonikohjut voivat häiritä laskimoverenkiertoa niin pahoin, että ne johtavat lopulta säärihaavaan. Suonikohjut voivat olla merkki myös vajaatoiminnasta pintalaskimoissa. Se on hyvin yleistä ja usein menee oireettomana lähes huomaamatta ohitse. Suonikohjuista voi kuitenkin seurata paineen tunnetta alaraajoissa, suonenvetoja ja turvotusta. Oireet usein ilmestyvät tai pahenevat, jos henkilö kävelee paljon. Joskus ulkoisina lisäoireina on myös punertava ihottuma säärissä.

Hoito

Suonikohjujen laajenemista tehokkaimmin estävät tukisukat. Kaikille kuitenkaan niistäkään ei ole apua, joten leikkaus on mahdollinen syy. Pelkillä kosmeettisilla syillä ei leikkausta suoriteta kuin yksityisesti. Leikkauksen jälkeen sairasloma on tapauskohtaisesti viikosta kuukauteen.