Mistä apua huonoon verenkiertoon?

Syitä huonoon verenkiertoon

Huono verenkierto sekä matala verenpaine liittyvät usein toisiinsa siten, että matalan verenpaineen aiheuttamana sivuoireena saattaa olla muun muassa huono verenkierto käsissä ja jaloissa, kun verta ei virtaa matalan paineen vuoksi tehokkaasti ääreisverenkierron alueella. Huonoon verenkiertoon on kuitenkin useita muitakin mahdollisia syitä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, Raynardin tauti, sydämen vajaatoiminta sekä diabetes.

Myös elintavoilla merkitystä

Huonon verenkierron syitä voivat olla edellä mainittujen sairauksien lisäksi elintavat, kuten kahvinjuonti sekä erityisesti tupakan polttaminen. Molemmat aiheuttavat verisuonten supistumista, minkä seurauksena verenkierto käsiin ja jalkoihin vähenee. Tupakointi lisää myös verisuonten kalkkeutumisen riskiä. Lisäksi henkiset syyt, kuten stressi ja jännitys voivat huonontaa verenkiertoa.

Huonon verenkierron vaikutukset

Huono verenkierto aiheuttaa kylmyyden siedon vähenemisen lisäksi esimerkiksi jäsenten puutumista sekä tunnottomuutta ja saattaa huonontaa ravinteiden kulkua verenkierron heiketessä. Tämänkin vuoksi ongelman korjaamisesta on laaja-alaisempaakin hyötyä.

Apua mausteista ja luontaistuotteista

Liian matalan verenpaineen kohottamiseksi on useita yrttejä sekä ruoka-aineita, joiden tehoa kannattaa kokeilla. Ruoka-aineista suola, lakritsa, salmiakki ja kahvi kohottavat verenpainetta, mutta mahdollisten muiden haittojen vuoksi ei näillä aineilla kannata lähteä itseään hoitamaan.

Luontaistuotteista siitepöly, Gelée royale sekä kelp-merilevä kohottavat verenpainetta. Yrteistä rosmariini, inkivääri, lakritsanjuuri, timjami, iisoppi, cayenne ja gingseng voivat kohottaa verenpainetta. Eteerisistä öljyistä esimerkiksi rosmariini, eukalyptus ja piparminttu ovat hyviä.

Huonon verenkierron hoitamiseen sopivat monet samat aineet, kuin matalan verenpaineenkin, ovathan ongelmat usein yhteydessä toisiinsa. Mausteista inkivääri ja chili ovat tehokkaita verenkierron vilkastuttajia. Inkivääriä voi käyttää myös eteerisenä öljynä. Luontaistuotteista hyviä ovat ginkgo biloba eli neidonhiuspuu-uute, jota saa tinktuurana sekä kalaöljy, jota voi nauttia kapselimuodossa suuriakin annoksia. Myös sisäisesti nautittava happi voi auttaa.

Muita keinoja

Muita keinoja ovat kuivaharjaus, käsien ja jalkojen sekä koko kehon vaihtolämpöiset kylvyt tai suihkut sekä avantouinti, jota moni harrastaja ylistää yhdeksi tehokkaimmista verenkierron parantajista. Urheileminen on myös erittäin hyödyllistä, sillä parantuneen verenkierron lisäksi urheilu lievittää stressiä, joka osaltaan saattaa joissain tapauksissa olla verenkierron huononemisen taustalla. Akupunktuuri, hieronta sekä fysioterapia ovat myös hyviä hoitomuotoja.