Ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat

Tarvitaanko tiedostoja ladattaessa varovaisuutta ?

Vapaasti internetistä ladattavissa olevia maksuttomia kuvankäsittelyohjelmia on todella paljon. Hankkiessaan ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa kannattaa noudattaa samaa varovaisuutta kuin yleensäkin tiedostojen lataamisessa internetistä. Ennen ohjelman lataamista kannattaa tarkastaa, onko lähde luotettava vai onko syytä epäillä, että samalla lataa koneelleen viruksia tai muita haittaohjelmia.

Ilmasia kuvankäsittelyohjelmia on eritasoisia. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, mitkä ovat ohjelmiston laitevaatimukset. Seuraavaksi mietitään, mihin käyttöön ohjelmaa ollaan hankkimassa. Ilmaisohjelmilla on myös omat määritellyt käyttötarkoituksensa, joten ensimmäinen vastaantuleva ohjelma ei välttämättä ole se, joka vastaa parhaiten käyttäjän tarpeita. Ohjelmistoja on 3d-grafiikan luomiseen pelintekijöille, valokuva-albumin jakamiseen verkossa, animaatioiden tekoon ja yleiskäyttöön tarkoitettuina. Osa ohjelmistoista saattaa myös olla nk. kokeiluversioita, jolloin ohjelman voi ladata kerran ilmaiseksi tietyksi koeajaksi ja jos sen jälkeen haluaa vielä jatkaa saman ohjelman käyttöä, pitää sille ostaa lisenssi.

Ilmaisten kuvankäsittelyohjelmien laadussa saattaa olla suuriakin eroja, joten ensin kannattaa tutustua ohjelmasta mahdollisesti saatavilla olevaan tietoon esimerkiksi internetissä. Jos aika ja mielenkiinto ei riitä tiedon etsintään ohjelmistosta, kannattaa turvautua maksulliseen kuvankäsittelyohjelmaan. Sellaiseen on varmemmin saatavissa mm. käyttäjätukea ja päivityksiä.