Perustietoa kuvankäsittelystä

Miten valita kuvankäsittelyohjelma?

Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jonka avulla voidaan esimerkiksi tallentaa ja muokata digitaalisessa muodossa olevia kuvia tai parantaa niiden laatua. Kuvankäsittelyohjelmalla voidaan myös muuttaa kuvan kokoa, värejä, poistaa punasilmäisyyttä valokuvista, yhdistää useampia valokuvia yhdeksi, lisätä elementtejä kuvaan eli mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Erilaisia kuvankäsittelyohjelmia löytyy laidasta laitaan. Ennen kuvankäsittelyohjelman valintaa onkin hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen kuvankäsittelyohjelmaa käyttää. Ohjelmia on vapaasti ladattavissa internetistä, mutta erityisesti ammattilaiskäyttöön tarkoitetusta kuvankäsittelyohjelmasta saa maksaa melko sievoisia summia. Kuvankäsittelyohjelmaa hankkiessa kannattaa etukäteen tarkistaa, sopiiko ohjelma omalle tietokoneelle. Ohjelmilla on erilaisia vaatimuksia mm. laitteiston ja käyttöjärjestelmän sekä käytettävissä olevan vapaan muistin suhteen. Ammattilaisten käyttämät ja suosittelemat kuvankäsittelyohjelmat eivät välttämättä toimi vanhalla kotikoneella ja muutoinkin harvoin on viisasta hankkia kallista ammattilasiohjelmistoa kotikoneelle.Digikameran mukana tulee kuvankäsittelyohjelma, jolla voi siirtää kuvat kamerasta tietokoneelle. Toiminnallisuudet näissä kameroiden mukana tulevissa ohjelmissa ovat aika rajalliset ja siksi moni hankkiikin jonkin muun kuvankäsittelyohjelman. Toisaalta monelle riittää jo se, että kuvia voi kääntää ja rajata sekä kopioda, jolloin kameran mukana tullut ohjelmisto on täysin riittävä.

Kuvankäsittelyohjelmaa tarvitaan kun halutaan tehdä kotisivuja. Silloin kannattaa hankkia erillinen ohjelmisto ja miettiä, mitä kaikkia ominaisuuksia ohjelmalta tarvitsee. Useimmilla ohjelmilla voidaan luoda grafiikkaa kotisivuille, muokata kuvia paremmin kotisivuille sopivaksi, sekä muuttaa kuvan tallennusmuotoa ja itse kuvan ominaisuuksia.

Kuvankäsittelyohjelmalla voidaan myös tehdä onnittelu- ja kutsukortteja. Omista kuvista voi tehdä joulukortit tai kuvankäsittelyohjelmalla voi luoda haluamansa kuvan liittämällä kuvia yhteen tai piirtämällä itse kuvaan jotakin lisää.