Kuvista iloa myös lapsenlapsille

Miten kuvat säilyvät?

Vanha valokuva on arvokas muisto. Valitettavan usein kuva ajan mittaan haalistuu, haurastuu ja saattaa vähittäin jopa kadota. Paremmassa turvassa tuskin ovat nykyaikaisimmatkaan kuvat, jotka usein on tallennettu digitaaliseen muotoon. Mitä tehdä, jotta kuvista olisi iloa vielä lapsenlapsillekin?

Vanhan kuvan voi kopioida ja valmistaa sen pohjalta uuden kuvan. Mikäli kuva on rikkoutunut tai kulunut, voi sen kuvankäsittelyn avulla kunnostaa ennen uuden kuvan tulostamista. Vanhat harmaasävykuvat ovat usein teknisesti erittäin hyviä. Niinpä näiden pohjalta voi usein kuvankäsittelytekniikan keinoin valmistaa vaikka tauluja.

Viime vuosikymmenien aikana valmistetut värikuvat ovat monesti alkaneet ikävällä tavalla menettää väriään. Kuvat säilyvät parhaiten valolta suojattuina, mutta silti värikuva ei välttämättä ole ikuinen. Mikäli kuvista ovat negatiivit tallella, voi näistä teettää uudet paperivedokset. Jos kuvat kopioidaan ja käsitellään kuvankäsittelyohjelmalla, voi niistä saada kuin uusia. Tulostettujen kuvien värien säilyvyyttä voi tehostaa esimerkiksi laminoimalla kuvat tai sivelemällä kuvien pintaan tätä tarkoitusta varten valmistettua lakkaa. Varotoimiin kannattaa ryhtyä siitäkin huolimatta, että nykyisten valokuvatulostimien valmistajat lupaavat kuville peräti sadan vuoden säilyvyyden.

Digitaalikuvat tai digitaaliseen muotoon tallennetut kuvat on syytä kopioida tietokoneen kovalevyltä cd- tai dvd-levylle. Kopiot kannattaa ottaa jo pelkästään tietokoneen rikkoutumisen varalta. Levylle voi tallentaa kerralla kuvakokonaisuuksia, joita on helppo myöhemmin selata tietokoneen näytöllä tai vaikkapa televisioruudusta. Digitaalikuvista voi tulostaa itselleen paperikuvia tai teettää sellaisia liikkeessä samalla tavoin kuin negatiiveistakin.

Monet epäilevät digitaalikuvien säilyvyyttä tietotekniikan nopean kehityksen aikana. Cd- tai dvd-levyt saattavat olla ennen pitkää vanhanaikaisia tai kuvien tallennusmuoto ei kenties sovellukaan tulevaisuuden ohjelmiin. Digitaalikuvaus on vielä kovin nuorta, ja siksi tulevia ongelmia saattaa olla vaikea ennakoida. Valpas kuvaaja tallentaakin kuvansa uusimman tekniikan keinoin. Toisaalta paperille otettu vedos säilyy kävipä tietokoneohjelmille miten tahansa.

Kuvankäsittely tietokoneella saattaa monen mielestä tuntua vaikealta. Joka kodissa ei myöskään välttämättä ole kuvalukijaa tai valokuvatulostinta, kenties ei tietokonettakaan. Syytä huoleen ei silti ole. Valokuvausliikkeissä tallennetaan, käsitellään ja tulostetaan kuvia asiakkaan toiveiden mukaan.