Kaikenlaisia harrastajia

Kaikki lienevät joskus nähneet sanaristikon sanoma- tai aikakauslehden sivulla. Moni on innostunut koettamaan taitojaankin ristikoiden parissa. Joillekin sanaristikoista tulee pysyvä harrastus, johon liittyviä taitoja hiotaan esim. tutkimalla sanakirjoja ja perehtymällä yleistietoon. Parhaiten ristikoiden ratkomisen taito tietysti kehittyy itse ratkomisen parissa.

Ratkomiskilpailut

Aktiiviset sanaristikkoihmiset ovat halunneet myös verrata taitojaan muihin ratkojiin. Ristikkolehtien järjestämät ratkomiskilpailut ovat perinteisin tapa, vaikka ”arvonta oikein vastanneiden kesken” ei kovin paljon tietoa muista ratkojista annakaan. Yhdistystoimintaa on sanaristikkoihmisille viritelty 1950-luvulta lähtien. Aluksi keskityttiin jonkin ristikkolehden tai kustantajan ympärille. Sittemmin on järjestetty sekä ristikoiden ratkomisen että laatimisen SM-kisoja, joissa parhaat ratkojat ovat päässeet mittelemään taitojaan. Vuodesta 1981 on Suomessa toininut sanaristikkoseura Sanasepot, joka pyrkii edustamaan niin ristikoiden ratkojia, laatijoita kuin kustantajiakin.

Älyä ja oppimista

Sanaristikoiden historian alkuvaiheissa ristikoita pidettiin kehittävänä ja älyä ja laajaa tietopohjaa vaativana harrastuksena. Ajan mittaan niiden arvostus kuitenkin laski. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä ristikkoharrastusta jopa salailtiin, ja ristikkolehteä ratkottiin esim. junamatkalla toisen lehden suojassa. Viime vuosina suhtautuminen erilaisiin harrasteisiin on kuitenkin taas muuttunut eikä ristikoiden ratkomistakaan pidetä erityisen kummallisena.

Väestön ikääntyessä on huomattu sekin, että sanavarastoa ja oivalluskykyä aktivoivat harrastukset hidastavat vanhenemisen aiheuttamia muutoksia aivoissa. Kuitenkin ristikoita ratkovat niin vanhat kuin nuoretkin, sekä miehet että naiset; ei ole olemassa tyypillistä sanaristikkoihmistä, ellei lukuun oteta viehtymystä sanoilla leikkimiseen ja arvoitusten ratkaisemiseen.