Mikä on kuvaristikko?

  1. Kuvaristikon perusidea on sama kuin sanaristikossa: vihjeiden avulla selvitetään, mitkä ovat toisiaan risteävät sanat. Kuvaristikossa vihjeet ovat enimmäkseen kuvien muodossa. Harvoin kuitenkin tavataan pelkkiä kuvavihjeitä sisältävää ristikkoa. Vihjeet sijaitsevat ruudukon sisällä, useimmiten sijoitettuna sanojen välisiin &8221;tyhjiin&8221; ruutuihin sekä ruudukon laidoille. Nuolien avulla voidaan opastaa, mihin suuntaan alkavaan sanaan kukin vihje kuuluu.
Kuvaristikko on ollut suomalaisten suosikkiristikkotyyppi lähes ensiesiintymisestään eli vuodesta 1955 lähtien. Muissa maissa kuvaristikot ovat paljon harvinaisempia, Pohjoismaiden ulkopuolella nykyään lähes tuntemattomia. Suomessa taas julkaistavien ristikoiden valtaosa on kuvaristikoita. Voidaankin miettiä, onko suomen kielessä jotakin sellaista, mikä tekee kuvalliset vihjeet erityisen kiehtoviksi sanaristikoissa.

Kuvaristikoiden kuvat ovat perinteisesti olleet käsin piirrettyjä. Joko ristikon laatija on itse vastannut niistä, tai joutunut palkkaamaan ulkopuolisen piirtäjän. Valokuvien käyttöä ristikoissa ovat usein rajoittaneet korkeat tekijänoikeusmaksut. Tietotekniikan kehitys on helpottanut tätäkin asiaa, ja valmiit kuva-aiheet ovat osin korvanneet käsin piirretyt ristikkokuvat ja valokuvat.