Millainen matkakohde on Georgia?

Pääkaupunki: Tbilisi
Asukasluku: 4,7 miljoonaa
Pinta-ala: 69 700 km²
Rahayksikkö: lari
Etniset ryhmät: georgialaiset 70,1 %, armenialaiset 8,1 %, venäläiset 6,3 %, azerit 5,7 %, abhaasit 1,8 %, muut 8 %.

Kielet: georgia 71 %, venäjä 9 %, armenia 7 %, azeri 6 %, muut 7 % (abhasia virallinen abhasiassa)

Uskonnot: Georgian ortodoksit 65 %, muslimit 11 %, Venäjän ortodoksit 10 %, Armenian apostolinen kirkko 8 %

Georgia on 1991 itsenäistynyt valtio Kaukasiassa. Entisenä Neuvostoliiton tasavaltana sitä kutsuttiin nimellä Gruusia. Sen rajanaapurit ovat Venäjä pohjoisessa ja Turkki, Armenia ja Azerbaidžan etelässä. Georgia sijaitsee Mustan meren rannalla ja sillä on 723 km rajaa Venäjän Pohjois-Kaukasian liittopiirin kanssa. Kaukasus-vuoristo kulkee maan pohjoisrajan tuntumassa.

Historia

Georgia liitettiin Venäjän keisarikuntaan 1801. Venäjä vallankumouksen jälkeen Georgia julistautui itsenäiseksi 26. toukokuuta 1918 sisällissodan aikana. Armenia, Azerbaidžan ja Georgia muodostivat Transkaukasian liiton, joka purkautui puolen vuoden kuluessa muodostamisestaan. Puna-armeija miehitti Georgian helmikuussa 1921, ja maista muodostettiin Transkaukasian sosialistinen neuvostotasavalta. Neuvostotasavalta purettiin taas 1936, jolloin jokainen maa muodosti oman sosialistisen neuvostotasavaltansa. Perestroikan aikana Georgia kehitti oman monipuoluejärjestelmänsä joka suosi vahvasti itsenäisyyttä. Maa piti ensimmäiset monipuoluevaalit Neuvostoliitossa 28. lokakuuta 1990. Pian Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Georgia julistautui itsenäiseksi 9. huhtikuuta 1991. Monet alueet, kuten Abhasia ja Etelä-Ossetia ajautuivat levottomuuksiin ja sisällissotaan Venäjän tukiessa abhaasi- ja ossetialaisvähemmistöjä gruusialaisia vastaan. Georgian hallitus ei hallitse maan kaikkia osia, ja Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat de facto itsenäisiä tasavaltoja.

Politiikka

Vuoden marraskuussa 2003 parlamenttivaalien väärinkäytössyytösten jälkeen presidentti Eduard Shevardnadze erosi presidentin virasta 23. marraskuuta 2003. Väliaikaiseksi presidentiksi tuli vanhan parlamentin puhemies Nino Buljanazde ja vaalin tulos hylättiin. Mihail Saakashvili voitti presidentinvaalit 4. tammikuuta 2004 96,3 % ääntenenemmistöllä ja astui virkaansa 25. tammikuuta. Uudet parlamenttivaalit järjestettiin 28. maaliskuuta, joissa Saakashvilin puolue kansanliike – demokraatit sai 75 % äänistä, vain yhden muun puolueen, oikeisto-opposition ylittäessä 7 % äänikynnyksen. Vaaleja pidetään vapaimpina Georgiassa järjestettyinä, vaikkakin Ajarian tasavallan presidentti Aslan Abashidzen ja keskushallinnon ristiriidat häiritsivät vaaleja.

Ajarian ongelmat kärjistyivät pitkin vuotta, kunnes 1. toukokuuta Abashidze räjäytti kolme siltaa Georgian ja Ajarian väliltä. Abashidze joutui pakenemaan maasta mielenosoittajien vaadittua hänen eroaan Batumissa ja Venäjän painostuksella. Georgian yksikamarisessa parlamentissa, tasavallan neuvostossa on 235 paikkaa, johon edustajat valitaan nelivuotiskausiksi. 150 paikkaa jaetaan suhteellisella vaalilla.