Millainen matkakohde on Kiina?

Asukasluku: 1 223 milj.
Pinta-ala: 9 572 000 km2
Pääkaupunki: Peking
Kieli: kiina, Hongkongissa englanti
Aikaero: +8h
Uskonnot: kungfutselaisia, taolaisia 20 %, buddhalaisia 6 %, muslimeja 2 %
Valuutta: renmimbi
Kiinassa kannattaa varoa malariaa. Myöskään vesijohtovettä ei kannata juoda. Jos Kiinaan menee talvisaikaan, on ilma kovin saasteista, sillä asuntoja lämmitetään kivihiilellä, josta tulee ilmaan likaista päästöä.

Kiinan ilmasto on erittäin monipuolinen; trooppinen etelässä ja arktinen pohjoisessa. Maasto on lännessä pääasiassa vuoria, korkeita ylätasankoja ja aavikoita. Idässä on tasankoa, suistomaata ja pieniä vuoria. Matalin kohta on Turpan Pendi -154 m ja korkein Mount Everest 8,848 m

Lounais-Kiinassa asuu harvinainen jättiläispanda vielä luonnonvaraisena. Sen koko on valtava: aikuinen uros on pituudeltaan 160–190 cm ja painaa 85–125 kg. Naaras on hieman pienempi. Pandojen ruoka koostuu yli 99 %:sesti bambun lehdistä, joita se syökin 12–15 kiloa päivässä.

Elinkeino

Teollisuus: rauta ja teräs, kivihiili, koneiden rakennus, sotatarviketeollisuus, tekstiilit ja vaatteet, raakaöljy, sementti, kemikaaliset lannoitteet, kestohyödykkeet, ruuanjalostus, autot elektroniikka.

Maataloustuotteet: riisi, vehnä, peruna, durra, maapähkinät, tee, hirssi, ohra, puuvilla, muut kuidut, sianliha ja muut karjatuotteet, kala.

Turismi

Kiinassa on paljon katsottavaa matkailijan kannalta. Pekingissä ja sen ympäristössä on useita suuria nähtävyyskohteita. Mahtava, yli 6 000 kilometriä pitkä Kiinanmuuri kiertää pitkin maaseutua. 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua keisari Qin Shin Huang yhdisti Kiinan alueen yhdeksi valtioksi (häntä nimitetään ensimmäiseksi keisariksi). Hän yhdisti jo aiemmin rakennettuja vartiolinnoituksia ketjuksi pohjoista vastaan. Valtavan muurin rakennustyöt jatkuivat 1400-luvulle saakka, jolloin muuria tarvittiin torjumaan mongolien maahantunkeutuminen. Muurin nykyinen muoto on Ming-dynastian ajalta 1400-luvulta.

Kielletty kaupunki palatseineen, paviljonkeineen ja puutarhoineen on vaikuttava kokemus. Ming- ja Qing-dynastian keisarit hallitsivat täältä maata lähes 500 vuotta. Ei saa unohtaa Taivaan temppelin loistoja ja Taivaallisen rauhan aukiota, joka on maailman suurin lajissaan.

Shanghai on neonvalojen, ostoskatujen, kiiltävien pankkipalatsien ja huikaisevien pilvenpiirtäjien sekamelska. Kun poikkeaa syrjään suurilta kaduilta, löytää myös perinteisen Kiinan ahtaita kujia, matalia rakennuksia ja yksinkertaisten ravintoloiden ruoantuoksuja. Voimakkaat vastakohdat tekevät Shanghaista jännittävän, kuten myös se, että kaupunki kasvaa erittäin nopeasti ja on tulossa Kiinan ikkunaksi muuhun maailmaan.

Shoppailu Shanghaissa on kokemus. Nanjing Lu on Shanghain keskustan ostoskatu numero yksi. Siellä voi myös löytää hyviä kirpputoreja tai käydä silkkikaupoissa ompeluttamassa vaatteita edullisesti. Shanghain ruokakulttuuri on kiinalaisen keittiö kärkeä. Hyviä ravintoloita on vaikka millä mitalla ja huvittelupuoleltakin voi mainita, että Shanghai on tunnettu mm. Kiinan parhaista jazzklubeista ja valtaisista diskoista.