Millainen matkakohde on Kambodža?

Pääkaupunki: Phnom Penh
Asukasluku: 13 miljoonaa
Pinta-ala: 181 000 km²
Rahayksikkö: Riel
Yli 90 % kambodžalaisista on khmerejä ja puhuvat khmerin kieltä, joka on myös valtion virallinen kieli. Vähemmistöjä ovat erilaiset heimot ja kiinalaiset ja vietnamilaiset. Buddhismi, joka puna-khmerit kielsivät, on jälleen pääuskonto. Ranskan kieli on yleisin vieras kieli, jota myös opetetaan kouluissa ja yliopistoissa ja käytetään hallinnossa. Englannin kielen asema on vahvistumassa.

Kambodžassa on 20 maakuntaa ja neljä kaupunkialuetta: Keb, Pailin, Phnom Penh ja Preah Seihanu (Sihanoukville).

Historia

Ensimmäiset tunnetut sivilisaatiot vaikuttavat Kambodžassa ensimmäisellä vuosisadalla, ja 800–1200-luvulle siellä vaikutti khmerien valtakunta. Kambodžasta tuli Ranskan protektoraatti 1863 ja osa Ranskan indokiinaa. Japanin toisen maailmansodan miehityksen jälkeen kamputsealaiset julistivat itsenäisyyden 1953. Ranskan vetäydyttyä Yhdysvallat sekaantui Vietnamin sisällissotaan ja pommitti myös Kambodžaa. Siviiliuhrien määräksi pommituksissa on arvioitu 600 000.

Vuonna 1970 amerikkalaisten tukema kenraali Lon Nol syöksi kuningas Sihanoukin vallasta. Syynä tähän oli kuninkaan (väitetty) tuki Vietkong-sisseille. Protestiksi Sihanouk siirsi tukensa kommunistisille Punaisille khmereille, joita johti Pol Pot. Samana vuonna Richard Nixon määräsi sotilastoimien ulottamisesta Kambodžan puolelle. Sihanoukin tuki ja amerikkalaisten invaasion vastustus ajoi monet Pol Potin puolelle. Pol Pot nimitettiin Kambodžan pääministeriksi ja hän aloitti koko maan läpäisevät sosialistiset reformit. Amerikkalaisten pommitukset olivat aiheuttaneet osassa maata maaseudun tyhjentymisen ja kaupunkeihin pakkautumisen. Punaiset khmerit evakuoivat kansalaiset kaupungeista maalle, missä heidät pakotettiin kolhooseihin. Omaisuudesta tuli yhteistä ja koulutus järjestettiin yhteiskouluissa. Monet kuolivat nälkään, sairauksiin tai teloituksiin. Sisällissodan, Pol Potin ohjelmien ja Vietnamin miehityksen uhriluvusta kiistellään. Yleisin arvio on 1,3–1,7 miljoonaa.

Myöhään 1978 Vietnam hyökkäsi Kambodžaan. Armeijasta ei ollut juuri vastarintaa ja Pol Pot joutui pakenemaan Thaimaan rajalle. Vietnam asetti valtaan nukkehallituksen, joka koostui Pol Potin vainoja paenneista punakhmereistä. Pol Pot säilytti kuitenkin seuraajia ja kykeni jatkamaan taistelua pienellä alueella maan läntisessä osassa. Tässä vaiheessa Kiinan kansantasavalta, joka oli siis aikaisemmin tukenut Pol Potia, hyökkäsi ja kävi lyhyen sodan Vietnamin kanssa. Pol Pot, joka oli Neuvostoliiton vihollinen, sai tukea Thaimaalta ja Yhdysvalloilta. Yhdysvallat ja Kiinan kansantasavalta estivät Vietnamin asettaman nukkehallituksen pääsyn YK:hon.

1975 Kambodžasta tuli kommunistinen tasavalta ja Khieu Samphanista ensimmäinen presidentti. YK:n tukemat vuonna 1993 järjestetyt vaalit auttoivat palauttamaan järjestystä. Vuonna 1998 perustettu hallitus loi vakautta ja teki rauhan Punaisten khmerien kanssa. Yhtään puna-khmerien johtajaa ei ole syytetty heidän valtansa aikana tapahtuneista rikoksista.