Kaksikielisyyden haasteet

Mitä haasteita kaksikielisyys aiheuttaa?

Kun perhe päättää sukeltaa kaksikielisyyden tielle lapsen synnyttyä, sen on opiskeltava kaksikielisyyden peilisäännöt päästäkseen hyvään alkuun tällä taipaleella. Kaksikielisyys on lapselle valtava voimavara myöhemmässä vaiheessa, joten perheen kannattaa ottaa haaste vastaan, jos edellytykset kaksikielisyyteen johtamisella ovat perheessä suinkin vain olemassa.

Aivan kuin automaattisesti kaksikielisyyden tielle

Tavallisesti perheessä, jossa isä ja äiti puhuvat eri äidinkieliä, kaksikielisyyteen päädytään lähes ilman neuvotteluja - aivan kuin automaattisesti. Onhan luonnollista, että molemmat vanhemmat puhuvat lapselle kieltä, jonka he taitavat itse parhaiten. Lapsen kielitaidolle on suorastaan haitallista, jos vanhemmat alkavat puhua lapselleen kieltä, jonka ovat itsekin jossain vaiheessa oppineet eivätkä hallitse sitä välttämättä tarpeeksi hyvin. On toki olemassa isiä tai äitejä, jotka ovat niin ikään kahden kielen taitajia ja puhuvat kyseisiä kieliä äidinkielen veroisesti. Näissä tapauksissa on mahdollista ottaa valinnanvapaus ja päättää, kumpaa kieltä ryhtyy lapsen kanssa käyttämään. On valin muistettava, että valitulta tieltä ei voi poiketa myöhemmin.

Puhutaan paljon ja johdonmukaisesti

Vanhempien on siis syytä puhua omaa äidinkieltään paljon pienokaiselleen jo aivan ensimmäisestä hetkestä alkaen. Kun lapselle puhutaan paljon ja säilytetään sama johdonmukaisuus omien kielten puhumisessa alusta alkaen, lapselle syntyy samalla turvallisuuden tunne ja tietoisuus siitä, että hänen äitinsä puhuu aina juuri tätä kieltä ja isänsä tuota. Tältä johdonmukaiselta tieltä ei tule poiketa yhdessäkään vaiheessa, vaikka tosiasia onkin, että lapsi ei ole ollenkaan perillä alkuvaiheessa siitä, mitä vanhemmat hänelle sanovat.

Tästä kaikesta se kuitenkin alkaa: äänenpainojen ja kielen rytmin hahmottaminen ja myöhemmässä vaiheessa äänteiden ja sanojen ymmärtäminen. Vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana vanhemmista voi hyvinkin tuntua siltä, että kehitystä ei tapahdu suuntaan eikä toiseen, mutta odottavan aika on aina pitkä, kunnes alkaa viimein tapahtua.

Yksikielinen perhe ottaa vastaan kaksikielisyyteen kasvattamisen haasteen

On olemassa myös täysin yksikielisiä perheitä, jotka haluavat kasvattaa kaikesta huolimatta lapsistaan kaksikielisiä. Tämä saattaa olla varsin suuren luokan haaste, koska kielellisten valmiuksien on tultava tällaisissa tapauksissa kokonaan kodin ulkopuolelta. On olemassa kuitenkin kielikylpypäiväkoteja, jotka tarjoavat mahdollisuuden kaksikielisyyteen kasvamiseen myös yksikielisten vanhempien lapsille. Ulkosuomalaiset perheet sen sijaan sattavat johdattaa lapsensa kaksikielisyyden tielle melkein huomaamattaan saattaessaan lapsensa vaikkapa uuden asuinmaansa päiväkotiin tai kouluun.