Miten kunnon karjalanpaisti valmistetaan?

Karjalanpaistin voi valmistaa kokonaan itse, mutta helpommalla pääsee, jos ostaa valmiita paistilihoja. Kaupoissa on myynnissä pakkauksia, joissa sika ja nauta ovat valmiina kuutioina.

  • 600g sian etuselkää tai kasslerpaistia
  • 600g naudan etuselkää, palapaistia tai kilo karjalanpaistilihaa
  • 3 pientä sipulia
  • 1-2 porkkanaa
  • pala lanttua
  • 1l vettä
  • 2tl suolaa
  • 6-8 maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
Leikkaa lihat 3-4 cm:n palasiksi. Pilko porkkanat reiluiksi paloiksi ja kuutioi lanttu. Lohko kuoritut sipulit. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen uunivuokaan tai pataan. Ripottele suola ja pippurit lihojen pinnalle. Kaada vettä päälle sen verran, että lihat melkein peittyvät. Lisää laakerinlehti.

Kypsennä karjalanpaistia 200 asteessa uunin alatasossa noin kolme tuntia. Kääntele lihoja välillä, etteivät ne kuivu.

Tarjoile karjalanpaisti esimerkiksi perunasoseen kanssa. Lisäksi sopii hyvin vaikkapa puolukkasurvos.