Mikä on melanooma?

Melanooma on viime vuosikymmeninä yleistynyt valkeaihoisilla ihmisillä. Se on aikuisten ja nuorten sairaus. Kaikista ihosyövistä noin kymmenesosa on melanooma. Suomessa todetaan vuosittain noin 600 melanoomaa. Määrä oli kolme kertaa vähemmän 20 vuotta sitten. Ultraviolettisäteily on pääsyy melanooman syntyyn. Joillakin ihmisillä on herkempi alttius ihosyöpään. Tähän ryhmään kuuluvat he, joilla on pigmenttiluomia yli 50 kappaletta.

Vaalea, helposti palava ja pisamainen iho lisäävät riskiä. Mikäli lähisukulaisella on todettu melanooma, se lisää riskiä sairastua. Nuoruusiässä etenkin pitäisi välttää palamista auringossa toistuvasti. Se lisää riskiä ja pitäisikin muistaa suojata lapset hyvin auringolta. Tupakoivilla ei ole melanoomaa enempää kuin muulla väestöllä, mutta heidän melanoomansa ovat usein hankalampia hoitaa. Etäpesäkkeet lähtevät helposti veren ja imuteiden välitykselle muualle elimistöön. Se onkin syy, minkä takia melanooma on tavallisempia ihosyöpiä hankalampi ja vaarallisempi.

Mihin melanooma ilmaantuu?

Melanooman ilmaantuminen vartalolle eri paikkoihin vaihtelee jonkin verran sukupuolittain. Naisille melanooma tulee tavallisesti käsivarsille, sääriin ja vartaloon, kun taas miehille tavallisimmin vartalon alueelle. Melanooma voi ilmaantua luomeen, josta puolet melanoomista saa alkunsa tai aivan terveelle iholle. Melanoomaa on vaikea havaita, jos se syntyy kynsivalliin tai kynnen alle. Melanooma voi myös sisältää harvinaista pigmenttiä, jolloin se on hankala tunnistaa juuri melanoomaksi. Melanooma voi myös tulla silmiin tai limakalvoihin. Mikäli luomessa havaitaan muutoksia koossa tai värissä tai se kutisee ja hilseilee, on parasta käydä näyttämässä sitä lääkärille. Mikäli luomi muuttuu kuivaksi tai epätarkkarajaiseksi, tummemmaksi, punertavaksi tai sinertäväksi, on syytä hakeutua lääkäriin. Luomen pinta erittää visvaa luomen kasvun edetessä. Ihoetäpesäkkäiden tuleminen luomen läheisyyteen ja ympärille on yksi melanoomasta kertova merkki.

Ennuste

Melanoomatietous on parantanut ennustetta. Jos melanooma löydetään varhain, hoidolla saadaan yleensä hyviä tuloksia. Pinnallisesta melanoomasta paranevat lähes kaikki. Imusolmukkeisiin levinneistä syövistä paranevat puolet. Jos toteamishetkellä on jo kuitenkin ehtinyt syntyä etäpesäkkeitä, sairaus johtaa yleensä kuolemaan.