Miksi rinnat tulee tutkia kuukausittain?

Rintasyöpä on yleisin naisten syöpätapauksista. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuodelta -95 uusia tapauksia löytyi 3125 kpl luvun ollessa vuotta aiemmin 2924. Kasvu kuvaa viimeaikaista vuosittaista nousua hyvin. Nykydiagnostiikka on mahdollistanut rintasyövän varhaisen toteamisen ja ennuste on varsin hyvä.

Rintasyöpäkuolleisuus on laskenut selvästi viime vuosina. Vaikka naiset yleisesti ottaen hoitavat terveyttään kiitettävästi, on rintojen omatoiminen tutkiminen vielä monille vierasta, ehkäpä pelottavaakin. Se on helppo ja nopea tapa kontrolloida rintansa ja havaita mahdolliset muutokset rintarauhasessa jo alkuvaiheessa. Rinnat on syytä tutkia sekä silmämääräisesti että tunnustelemalla kerran kuukaudessa heti kuukautisten tai hormonikorvausvuodon jälkeen, jolloin rintakudos on pehmeää ja arkuus vähäistä.

Mikäli tunnet kyhmyn rinnassa tai kainalokuopassa tai havaitset rinnassa muodonmuutoksen, ota viipymättä yhteys lääkäriin. Nännin sisäänvetäytyminen, ihottuma ja haavaumat sekä vuoto nännistä ovat aina oireita, jotka vaativat lisätutkimuksia. Totta kai myös erilaiset kivut antavat aiheen lääkärin vastaanotolle. Tilannetta ei pidä jäädä tarkkailemaan. Useimmiten kyhmyt osoittautuvat harmittomiksi tiivistymiksi tai hyvänlaatuisiksi kasvaimiksi. Omatoimisesta rintojen tutkimisesta huolimatta aikuisen naisen on syytä käydä mammografiassa puolentoista, kahden vuoden välein. Mammografia/ultraäänitutkimus paljastaa jopa 95 prosenttia syöpäkasvaimista.

Rintojen tutkiminen itse

Tutki rintasi kädet rentona riippuen peilin edessä ja nosta kädet sen jälkeen pääsi yläpuolelle. Tarkkaile molemmissa asennoissa rinnoissasi mahdollisesti tapahtuneita muodon- tai kokomuutoksia, sisään vetäytymisiä ja mahdollisia nännin seudun haavaumia tai näppylöitä.

Käy tämän jälkeen makaamaan selällesi mukavalle alustalle ja nosta vasen kätesi pääsi alle tunnustellen samalla pehmeästi oikealla kädellä vasenta rintaasi vartalon keskiviivan puolelta. Mahdolliset muutokset ja kovettumat tuntuvat rintakehän ja käden välissä.

Tunnustele samoin varovasti vasemman rinnan ulkopuoleinen osa vasen käsi laskettuna sivulle. Toista sama oikean rinnan osalta.

Tunnustele lopuksi pehmein painalluksin molemmat kainalokuopat, sillä kasvain saattaa aikaansaada vastaavan puoleisen kainalokuopan imurauhasten suurentumisen, jonka tunnet kyhmyinä.