Mitä syöpä on?

Syöpä koskettaa monia ihmisiä. Edistyneen hoidon ansiosta useat eri syöpiä sairastavat ihmiset voivat elää kauemmin ja paremmin. Tutkimustyö jatkuu, lääketehtaat etsivät uusia lääkkeitä ja uraauurtavia hoitomuotoja. Näin pyritään vähentämään syöpään kuolevien määrää ja ihmisten kärsimyksiä.

Syöpä on sairaus, jossa solut lisääntyvät holtittomasti. Tuloksena oleva solumassa tai kasvain saattaa vallata lähellään olevat elimet. Pahanlaatuiset kasvaimet levittävät soluja, jotka päätyvät muihin elimiin, kuten keuhkoihin, maksaan ja aivoihin, joissa ne muodostavat etäpesäkkeitä eli metastaaseja. Kasvaimia saattaa kehittyä mihin elimeen tahansa ja ne kaikki vaativat erilaista hoitoa.

EU:ssa naisten yleisin syöpälaji on rintasyöpä, sitten paksunsuolen-, keuhko- ja ihosyövät. Miehillä yleisin on keuhkosyöpä ja sitten iho-, paksunsuolen- ja eturauhassyöpä.

Hoito

Sädehoito, leikkaus ja kemoterapia ovat syövän pääasialliset hoitomuodot. Kemoterapiassa käytettyjä solunsalpaajalääkkeitä on monta eri luokkaa ja on varsin yleistä käyttää niiden yhdistelmää suurimman mahdollisen hyödyn saamiseksi. Syöpälääkkeet voivat olla hyvin tehokkaita, vaikka täydellisen parantumisen saavuttaminen saattaakin olla vaikeaa. Niillä voi olla myös huomattavia haittavaikutuksia. Tutkimuksen edistyminen on tehnyt monista kasvaimista hoidettavia, pidentäen ja parantaen potilaiden elämänlaatua. Parempiin lääkkeisiin on kuitenkin edelleen suuri tarve.

Tulevaisuus

Syöpälääkkeiden tutkimukseen panostetaan runsaasti. Tavoitteina on saada hoidetuksi enemmän kasvaimia, lisätä lääkkeiden tehokkuutta ja vähentää niiden aiheuttamia haittavaikutuksia. Uusia yhdisteitä kehitetään erityyppisten syöpien hoitoon. Myös geeniterapiaa ja immuunijärjestelmää stimuloivia hoitoja tutkitaan.

Syöpäsolujen biologian parempi ymmärtäminen johtaa joihinkin hyvin pitkälle vietyihin lähestymistapoihin. Tutkitaan esimerkiksi, kuinka viruksen avulla voitaisiin viedä geeni syöpäsoluun. Tämän geenin tehtävänä on kääntää levossa oleva itsetuhomekanismi aktiiviseksi. Geenivirus vaikuttaa ainoastaan syöpäsoluihin, ei normaalisoluihin, joten vain syöpäsolut kuolevat. Toinen tutkimushaara etsii yhdisteitä, joilla syöpäsoluja estetään kehittämästä kasvuun tarvittavaa verisuonia.

Syöpää siis tutkitaan koko ajan isoilla panostuksilla. Tulevaisuudessa toivottavasti keksitään niin tehokkaat lääkkeet, että voimme sanoa syövälle kokonaan hyvästit.