Mikä on okasolusyöpä?

Okasolusyöpä kuuluu ihosyöpiin, kuten tyvisolusyöpä ja melanooma. Sen aiheuttajat ovat myös pitkälti samat kuin muilla ihosyövillä. Pääsyy on ihon liiallinen palaminen tai ulkotyö, jolloin henkilö on työskennellyt pitkiä aikoja ulkona alttiina auringon säteilylle. Perinnölliset tekijät ovat vähäisemmässä osassa, mutta saattavat vaikuttaa omalta osaltaan okasolusyövän syntymiseen. Okasolusyöpä on etenkin ikääntyvien ihmisten syöpäsairaus.Kasvain on usein pieni. Se punottaa ja saattaa hilseillä ja siihen voi liittyä haavaumia. Joissakin harvoissa tapauksissa se voi lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin.

Hoito

Hoito on lähes aina ja pääosiltaan kirurginen toimenpide. Joissakin syöpätapauksissa käytetään myös sädehoitoa, mutta se on kirurgista hoitoa harvinaisempi okasolusyövän hoitokeino. Mikäli kasvain on ehtinyt levitä jo laajalle alueelle tai sijaitsee muuten hankalassa paikassa, kuten huulilla tai silmäluomissa, voidaan myös käyttää ihosiirtoja tai ihokielileikkeitä.

Suojautuminen

Tärkein on torjua auringonsäteilyn aiheuttamia palamisia. Auringossa oleskelua on lähes mahdotonta välttää eikä niin tarvitse tehdäkään, kunhan hillitsee auringonottoa ja välttää ihon palamista. Mitä useammin iho palaa, sitä suuremmaksi kasvaa riski sairastua okasolusyöpään ja muihin ihosyöpiin. Mikäli iho punottaa, se kertoo palovamman syntymisestä. Palamisen jälkeen tulee välttää aurinkoa. Vaatetukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Alle 2-vuotiaiden lasten tärkein suoja on vaatetus, sillä aurinkovoiteita voidaan alkaa käyttämään vasta kun lapsi on liikkeellä ja leikki-ikäinen. Lapsuusiällä toistuva palaminen altistaa ihosyöville aikuisuudessa. Aikuisilla vaatetus on myös hyvä suoja palamista vastaan. Etenkin vaaleahiuksisten on syytä kiinnittää huomiota auringossa oleskeluunsa. Muutoinkin palamisen herkkyydessä on suuria yksilöllisiä eroavaisuuksia.

Yleisyys ja ennuste

Vuosittain noin 600 suomalaista sairastuu okasolusyöpään. Hoitotulokset ovat sitä paremmat mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan. Hoitoennustetta parantaa myös se, jos mikroskooppisessa tutkimuksessa huomataan, että kasvain on saatu kokonaan poistetuksi.