Mikä on paksu- ja peräsuolen syöpä?

Paksu- ja peräsuolen syöpä on hyvin yleinen teollistuneissa länsimaissa. Syöpä syntyy kun suolen kudos muuttuu pahanlaatuiseksi. Suomessa on noin 2000 paksu- ja peräsuolen syöpätapausta vuositasolla. Tyypillisin sairastunut on iäkäs ihminen.

Paitsi korkea ikä, paksu- ja peräsuolen syövälle altistavat myös tulehdukselliset suolistosairaudet (kuten Chronin tauti), aiemmat paksu- ja peräsuolen syövät sekä perinnölliset tekijät. Myös ruokavalio, jossa on paljon rasvaa, mutta vähän kuituja kasvattaa riskiä sairastua. Tupakointi ja ylipaino nostavat edellämainittujen lisäksi riskiä korkeammalle. Perimällä on myös jonkin verran taipumusta altistaa syöville. Syöpä on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla.

Oireet

Usein alkuvaihe on oireeton, joten syövän havaitseminen sen alussa ilman rutiinitarkastuksia on usein hankalaa. Oireet sekä niiden voimakkuudet vaihtelevat sen mukaan missä kasvain sijaitsee ja kuinka suuri se on. Tyypillisiä oireiluita ovat muutokset suolen toiminnassa, esimerkiksi ripuli. Veri ulosteessa ja nopea, ilman syytä (kuten määrätietoinen laihdutus) tapahtuva painon putoaminen ovat mahdollisia merkkejä paksu- ja peräsuolen syövästä. Näiden lisäksi henkilö tuntee olonsa uupumukseksi, sydän tykyttää ja hän ei kestä rasittavuutta kuten aikaisemmin. Nämä oireet tosin viittaavat myös moniin muihin vähemmän vakaviin oireisiin, mutta aina olisi hyvä varmistaa asia lääkärikäynnillä.

Hoito ja ennuste

Syöpä hoidetaan leikkauksella, jonka lisäksi voidaan tapauskohtaisesti antaa solunsalpaajia ja/tai sädehoitoa. Sädehoito ei ole suositeltavin menetelmä ja sitä käytetäänkin enemmän syövän uusiutumisen minimoimiseen. Ennusteeseen vaikuttavat syövän levinneisyys, sijaitsemispaikka, potilaan muut sairaudet ja yleiskunto. Yli 60 % kaikista syövän saaneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta ja hoitamisesta.