Miten vanhuksen ihoa hoidetaan?

Vanhuksen iho ohentuu ja herkistyy iän myötä. Silloin ihon hoito on tärkeässä asemassa, jotta estettäisiin sääri- ja painehaavat sekä mahdolliset muut iho-ongelmat. Ihoa ei saa pestä liian usein, eikä voimakkaita pesunesteitä saa käyttää. Parhaimpia ovat apteekista saatavat ihonpesunesteet, joissa ph-arvo on lähellä ihon omaa arvoa. Jokapäiväiseen pesuun on hyvä käyttää pelkkää vettä ja kerran viikossa tapahtuvaan kokovartalopesuun mietoja pesunesteitä. Ihoa ei saa hangata millään karkealla, parempi on käyttää vain pehmeitä sieniä tai pesulappuja. Hikoilevat alueet kannattaa pestä päivittäin, mutta pelkällä vedellä.

Ihon kuntoa kannattaa seurata, että huomaa riittävän ajoissa, jos jotain iho-ongelmia on syntymässä. Vanhuksilla ei ole enää samanlainen kyky aistia kipua, kuumaa ja kylmää kuin nuoremmilla ihmisillä, joten hoitajan on oltava huolellinen, jos ihosta löytyy esimerkiksi haavaumia tai iho on rikkoontunut.

Vanhuksen erilaiset sairaudet ja huonontunut yleiskunto vaikuttavat siihen, että iho-ongelmia saattaa helpommin syntyä. Esimerkiksi alkavan painehaavan tunnistaa siitä, että iho punoittaa, saattaa olla kuumempi ja turvonnut siitä kohti mihin haavauma on alkamassa. Pidemmälle edenneessä painehaavassa ihon pinta on jo rikkoutunut ja siinä saattaa olla rakkuloita. Aktiivinen haavan hoitaminen on tärkeää, jotta se ei laajene ja muutu vaikea-asteisemmaksi. Mitä vaikeammasta haavaumasta on kysymys, sitä kauemmin hoito kestää.

Apteekista on saatavana erilaisia hoitavia aineita sekä suojaavia hoitolappuja korjaamaan iho-ongelmia. Mikäli vanhus kuuluu kunnan tai kaupungin kotisairaanhoidon piiriin, saa heidän välinejakelustaan tarvittavia tarvikkeita. Ihon perushoitoon ja kosteuttamiseen on saatava apteekista erilaisia perusvoiteita ja mikäli voiteiden tarve on jatkuvaa ihon hoidon kannalta, kannattaa lääkäriltä kysyä tuotteelle resepti. Silloin on mahdollisuus saada tuote Kelan lääkkeistä määrätyn peruskorvauksen piiriin.