Hyöty irti työttömyysajasta

Nykypäivän yritysmaailmassa radikaalit muutokset ja valitettavat joukkoirtisanomiset ovat arkipäivää. Työpaikan menettäminen ei tarkoita, että olisi huono ja kykenemätön työntekijä. Kuitenkin työttömyys herättää helposti vahvoja pettymyksen ja kelvottomuuden tunteita ja on kova paikka paitsi taloudellisesti, myös henkisesti.

Uuden työpaikan löytäminen vaatii kärsivällisyyttä ja järjestelmällistä työnhakua. Masentuneena ei kuitenkaan pysty etsimään töitä tehokkaasti, saati sitten myymään itseään onnistuneesti yrityksille. Säännöllinen päivärytmi katoaa helposti ja päivät tuhlautuvat joutenoloon. Eristäytymisen vaara on suuri. Miten tällaisessa tilanteessa pääsisi takaisin jaloilleen ja pystyisi jatkamaan eteenpäin?

Masennusta ei kannata yrittää haudata, vaan tunteista pitäisi voida puhua läheisten tai asiantuntijoiden kanssa. Kun uskaltaa olla rehellinen itselleen ja muille, pystyy analysoimaan tilannettaan realistisesti ja sitä kautta suunnittelemaan tulevaisuuttakin. Työttömyys pakottaa miettimään, missä on, mistä on tullut ja mihin on menossa. Urasuunnitelma on tehtävä uusiksi ja usein joutuu pohtimaan myös alan vaihtoa. On tärkeää havaita myös asian positiiviset puolet - työttömyyden kautta voi päätyä aivan uusille urille ja edellisiä parempiinkin työtehtäviin.

Työttömyyden aikana vuorokausirytmi kannattaa pitää selkeänä ja suunnitella ohjelmaa itselleen. Työttömäksi jäänyt tuntee itsensä helposti turhaksi, mutta tekemistä kyllä löytyy, jos sitä vain keksii. Uuden työn löytäminen on tietenkin keskeisin tavoite. Päivät täyttyvätkin helposti, kun hakee työtä aktiivisesti: etsii ilmoituksia, kyselee tutulta, soittelee yrityksiin, lähettelee hakemuksia ja käy haastatteluissa.

Työttömän kannattaa myös ottaa selvää erilaisista työvoimatoimiston tarjoamista palveluista ja harkita esimerkiksi lisäkoulutusta. Kouluttautuminen monipuolistaa osaamista ja antaa parempia valmiuksia työntekoon. Lisäksi se osoittaa aktiivisuutta ja osoittaa työnantajalle, että työnhakija on käyttänyt työttömyysaikansa hyödyksi.

Positiivisella asenteella työttömyysaika on siis mahdollista kääntää hyödyksi, mutta helppoa se ei toki ole. Vaatii aika paljon itsekuria ja -luottamusta selvitä potkujen saamisesta ja löytää uusi työpaikka. Toisaalta kokemus on lopulta kasvattava. Työttömyyteen kannattaa suhtautua väliaikaisena vaiheena, joka on kyllä vaikea ja saattaa kestää pitkään, mutta antaa paljon mahdollisuuksia ja palkitsee lopulta ehkä entistäkin mielenkiintoisemmalla uudella työllä.