Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia ulkomaille työnhakuun lähtevällä on?

  1. Maailman turuilla ja toreilla on vapaus liikkua rajoituksetta &8211; hyviä tapoja ja käytäntöjä noudattaen. Työnhakuun ulkomaille suuntaavalla on siis koko maailma edessään ja työn monenkirjava kansainvälinen kenttä suunnistusmaastonaan.
  2. EU on avannut rajoja ja helpottanut työvoiman liikkumista. Työnhakijalla on oikeus tehdä työtä vieraalla maalla vieraan maan työlakeja ja &8211;käytäntöjä noudattaen. Hänellä on ehkä velvollisuuksia uudessa yhteisössä vallitsevien tapojen nojalla, mutta muuten hän on vapaa toimimaan omana itsenään ja yrittämään vaikka omia liiketoimia, jos resurssit sen sallivat.
Mikäli työnhakijan taloudellinen tilanne ei salli omin kustannuksin työnhakuun lähtemistä, on hän velvollinen tiedottamaan tilanteestaan Suomen työvoimaviranomaisia ja pitämään heitä ajantasalla ulkomailla tapahtuvan työnhakuprosessin ajan.

Joskus yksityiskohtainen tiedottaminen voi tuntua työnhakijasta siltä, kuin hän olisi tilivelvollinen kuuluttamaan koko henkilökohtaisesta elämästään kaiken Suomen viranomaistahoille, mutta tunne ei kuitenkaan vastaa todellisuutta, sillä säännöt on tehty kuitenkin vain kaikkien työnhakijoiden työnhakuprosessin mahdollistamiseksi eikä yksityisen työnhakijan olon tukaloittamiseksi.

Kannattaa muistaa, että aikaisemmin työnhakuun ulkomaille on lähdetty vain ja ainoastaan omin eväin. Etuuksien maksaminen ulkomaille ei ole ollut ylipäätään mahdollista ja siksi mahdollisuuskin on ollut monen kohdalta kokonaan poissuljettu. Oikeudet ja velvollisuudet seuraavat siten tasapuolisesti kaikkia lähtijöitä.