Ruokamenot

Ruokamenoissa on mahdollista säästää huomattavasti, kiinnittämällä kaupassa käydessään huomiota elintarvikkeiden kilohintaan. Yleensä suuremmat pakkauskoot ovat edullisempia kuin pienet. Niitä kannattaa siis suosia, kunhan ensin tarkistaa tuotteen päivämäärämerkinnän.

Leipää on saatavilla melkoisen edullisella kilohinnalla, mutta joskus itse leipomalla on mahdollista säästää. Yleensäkin itse valmistettu ruoka on edullisempaa kuin valmiina ostettu, ja vaikkapa isosta uunivuoasta riittää useammallekin aterialle. Pakastin on käyttökelpoinen säilöttäessä suurempia ruokamääriä tai viimeisen myyntipäivän tarjoustuotteita.

Jotkin raaka-aineet, kuten kaali, porkkana ja sipuli ovat todellisia vähävaraisen kuluttajan ystäviä. Niitä on helppo käyttää melkein missä tahansa padassa, uuniruoassa, keitossa tai salaatissa. Muita yleensä kestoedullisia elintarvikkeita ovat ruisleipä, jotkin omenalajikkeet ja jauheliha. Kesäisin kotimaiset vihannekset kuten tomaatit, kesäkurpitsat, kurkut ja salaatti loistavat alhaisilla hinnoillaan ja houkuttelevat valmistamaan salaatteja ja kasvisruokia. Jos akuutti ruokapula iskee, apua tarjoavat monet seurakunnat ruokapankkeineen.

Syksyisin koittaa ilmaisen ruokakaupan ilo metsissä, joista viitseliäs voi halutessaan kohtalaisella vaivalla kerätä suurenkin määrän sieniä, yrttejä ja marjoja. Jotkin kasvit, kuten siankärsämö, horsma, kuusenkerkät ja nokkonen ovat parhaimmillaan nuorina, ja ne kannattaakin kerätä versoina ja kuivata. Sienetkin voidaan kuivata, tai niistä voidaan säilöä suolasieniä. Juureskausi alkaa aina syksyllä, ja jos vaikkapa punajuurista tahtoo itse tehdä säilykkeitä, ne kannattaa valmistaa syksyllä. Marjoista saa tietenkin mainioita herkkuja, mehuja ja pakasteita sellaisenaan.