Millainen on vastasyntynyt vauva?

Ensimmäisinä elinviikkoina vastasyntynyt vauva totuttelee elämään kohdun ulkopuolella. Näinä tärkeinä ensiviikkoina pieni vauva tarvitsee paljon perusluottamukseen tarvittavia tekijöitä; hellyyttä, luottamusta, syliä ja seuraa. Vastasyntynytkin vaistoaa lähiympäristön tunnelman ja tietää äidin ja isän mieli-alat.

Vauvat kehittyvät hurjaa vauhtia. Vastasyntyneellä on primitiivirefleksit, toiselta nimeltään heijasteita eli askel ja tarttumisrefleksit. Refleksinomaiset liikkeet vähenevät 3-4 kuukauden iässä, jolloin alkaa tietoinen kehon hallinnan opettelu.

Vauvat ilmaisevat mielialojansa itkemällä. Äidinvaistot opettavat äitejä pikkuhiljaa oppimaan tuntemaan vauvansa itkun eri sävyjä. Milloin on kova nälkä, milloin vaippa märkä tai vatsa kipeä.

Vauvan rytmi on epätasainen, syöntihetkien väli vaihtelee eri vauvoilla, toiset syövät useammin, toiset nukkuvat kauemmin ruokailujen välissä.

Vauva syö äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Vauvalle täytyy alkaa antamaan kahden viikon iästä alkaen D-vitamiinitippoja, vaikka äidinmaito onkin monipuolista, siinä ei ole vauvan kehitykselle tärkeää D-vitamiinia. Äidinmaidonkorvikkeeseen sitä on lisätty. Tarkista neuvolasta tippojen määrä, jos annat vauvalle D-vitamiinipitoista korviketta.