Millainen vauva on tässä iässä?

Vastasyntyneeseen vauvaan verrattuna on viiden kuukauden ikäinen vauva jo kasvanut ja pulskistunut, kehitys etenee hurjaa vauhtia ja ympärillä oleva elämä ja tapahtumat alkavat kiinnosta yhä enemmän.

Uni- ja valveilla olo ajat ovat jo hyin erottuneet, vauvaperheen arjessa on jo tietyt päivärutiinit. Kuuden- kahdeksan kuukauden ikäiset vauvat nauttivat kun pystyvät tuottamaan ääniä esimerkiksi lyömällä kahta lelua vastakkain. Lapsi nauttii, kun saa arvioida äänen laatuja, puisista leluista kuuluu erilainen ääni kuin esimerkiksi peltisistä.

Lapselle tuottaa mielihyvää, kun huomaa saavansa lähipiirin huomion heittämällä lusikan lattialle; joku sen nostaa hänelle uudestaan ja hän heittää sen uudelleen ja aina uudelleen.

Lapsi tarvitsee erilaisia leluja oppiakseen taitoja käsitellä erimuotoisia tavaroita. Pinsettiotteen oppiessaan lapsi haluaa poimia pienimmätkin leivänmuruset ja laittaa ne suuhunsa.

Lapsi on opetellut syömään uusia ruokia, mm lihaa ja kalaa. Noin vuoden iässä voi alkaa antamaan kevytmaitoa, imetys on jokaisen henkilökohtainen asia, kauanko sitä haluaa jatkaa.

9-12 kuukauden ikäinen vauva opettelee liikkumista nyt tosissaan. Hän osaa jo istua ilman tukea, liikkuu kontaten ja tutkii ympäristöä. Tukea vasten nousua ja haparoivia ensiaskelia lapsi kokeilee myös. Jokellus muuttuu sanojen tapailuksi ja lapsi opettelee sanomaan oikeita sanoja vuoden iästä eteenpäin ellei aiemminkin.