Proksimodistaalinen kehitys

Proksimodistaalinen kehitys

3-4 kuukauden ikäisenä lapsi kykenee tarttumaan esineisiin molemmin käsin koko kämmenellä. Noin 7 kuukauden ikäisenä hän tarttuu esineisiin jo yhdellä kädellä ja pystyy siirtämään esinettä kädestä toiseen. 9-12 kuukauden iässä lapsi osaa avata kätensä ja pudottaa siinä olevan esineen pois, sekä oppinut peukalo- etusormiotteen, joka on erittäin oleellinen elementti piirtämisen oppimisessa. 15-18 kuukauden ikäinen lapsi pystyy poimimaan pieniä esineitä, kuten väriliituja, asettamaan tikkuja reikiin ja siirtämään niitä reiästä toiseen. Kaksivuotias osaa jo pitää kynää kädessä nyrkissään puristaen tai peukalolla, sekä etu- ja keskisormella, raapustella paperille ympyröitä ja V- kirjaimia.

Kolmevuotiaan kynän käyttö on edelleen kehittyneempää; hän pystyy jäljentämään suoran viivan, ympyrän ja V- kirjaimen. Ihmistä piirtäessään hän saa aikaiseksi niin sanotun pääjalkaisen; ympyrän, jossa on viivoja käsinä ja jalkoina. Nelivuotias osaa piirtää rytmisiä aaltoviivoja ja ranneliikkeet ovat aikaisempaa joustavampia. Pääjalkaiseen on tullut vartalon lisäksi muitakin yksityiskohtia, kuten kädet, sormet, hiukset ja vaatteet. 5-6- vuotiaan kynän käyttö kehittyy nopeasti, samoin yleinen sorminäppäryys. Hän pystyy jäljentämään ympyrän lisäksi myös vinoristin ja kolmion.

Kefalokaudaalinen kehitys

1-2- kuukautinen lapsi selällään maatessaan kääntää päätään sivulta ylöspäin noin 90¤ ja alkaa nostaa päätään vatsallaan maatessaan. Kehitys etenee päästä jalkoihin, sillä 3-4 kk: ikäisenä lapsi yleensä kääntää päätään sivulta toiselle 180¤ selällään maatessaan ja vatsallaan ollessaan pitää päätään pystyasennossa, sekä nousee käsivarsiensa varaan. Lapsi ojentaa käsivartensa suoriksi ja nojaa kämmenillään alustaan noin viiden kuukauden ikäisenä ja oppii istumaan noin 6-7 kk: n ikäisenä. Ympäristö kiinnostaa lasta ja hän on utelias havainnoimaan ärsykkeitä havaintokentässään. Hän alkaa ryömiä ja kontata sekä nousta seisomaan noin 8-10 kk:n ikäisenä. Vuoden vanhana hän ottaa ensimmäisiä askeleitaan. Vanhempien tuki ja kannustus ovat ensiarvoisen tärkeitä tässä kehitys vaiheessa.15-18 kk:n ikäisenä lapsi jo yleensä kävelee itsenäisesti, alkaa juosta ja kiivetä rappusia ylös- alas kädestä talutettaessa. kaksivuotias juoksee hyvin ja kävelee rappusetkin itsenäisesti kaiteesta tukea ottaen.