Mitä 1-vuotias pelkää?

Lapsilla on erilaisia pelkoja eri ikävaiheissa ja ne ovat täysin luonnollinen osa kehityskulkua. Pienellä lapsella ei voi olla vielä selkeää käsitystä monestakaan asiasta, ja siten moni uusi tai vieras asia myös pelottaa.

Hyvin usein lasta pelottaa outo esine, jonka tarkoitusta hän ei tunne. Pelon aiheuttaja voi olla asia tai esine, joka pitää vaikkapa omituista ääntä tai liikkuu epämääräisesti. Ääni voi olla myös hyvin äkkinäinen ja ennalta odottamaton. Joskus se voi olla vaikkapa vain jokin lelu, josta pongahtaa vieteriukko kovalla vauhdilla nappia painettaessa tai kirja, joka päästää määkäisevän äänen kuvaa kosketettaessa. Säikäyttäviä asioita on pienen 1-vuotiaan lapsen maailmassa tusinoittain. Äkkinäisesti auki lävähtävä sateenvarjo, palosireeni, ohitse kiitävä ambulanssi, kimeästi haukahtava koira, junan pillin vislaus, imurin mylvintä tai vaikkapa kahiseva kimppu koivunoksia saattaa säikäyttää lapsen täysin.

On olemassa paljon vuoden ikään ehtineitä lapsia, jotka pelkäävät vettä ja kylpemistä. Lapsi saattaa pelätä jopa veden ammeeseen laskemisesta aiheutuvaa kohinaa ja mennä aivan suunniltaan. Tässä tapauksessa vanhemman onkin mietittävä keinoja, jotta lapsi saadaan kuitenkin kylvetettyä eikä kylpemisestä tule mitenkään traumaattista. Jos amme tuntuu kauhistuttavan lasta kovasti, voi ammeen sijasta kokeilla vaihteeksi suihkua. Jos veden loiskuttaminen kasvoille tuntuu lapsesta pahalta, voi pestessä kokeilla pesulappua. Veden määrän ammeessa voi pitää vähäisenä tai pesun voi tilapäisesti suorittaa pienessä pesuvadissa, jos se tuntuu lapsesta turvallisemmalta.

Lapsen on hankala hahmottaa, onko äkillinen ääni tai liike hyvä vai huono asia, onko tilanne mahdollisesti turvallinen vai ei. Kun asiaa on hankala hahmottaa ja ymmärtää, se muuttuu helposti pelottavaksi. Näin on myös usein aikuisella ihmisellä. 1-vuotiaan lapsen maailmassa on kasapäin asioita, jotka eivät ole hänelle vielä ehtineet tulla tutuiksi. Vanhempien on parasta yrittää välttää pelottavia asioita, jottei lapsi joudu pelkäämään ehdoin tahdoin. Jos lapsi pelkää haukkuvia koiria, vanhempi voi muuttaa heidän yhteisiä ulkoilureittejään sellaisille poluille, joilla ei ole vaaraa törmätä koiraan. Iän myötä pelot kyllä latistuvat ja kaikkoavat kokonaan.

Jos pelottava asia kuitenkin sattuu lapsen kohdalle, tilanteessa voi ainoastaan yrittää lohduttaa. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, vaikka vanhempi yrittäisi selittää pelon laukaissutta asiaa. Koska 1-vuotiaan kehitystaso on vielä varsin kaukana kaikkien asioiden ymmärtämisestä, ei aikuinenkaan voi mitätöidä lapsen pelkoa selityksin ja yrittää tehdä pelosta turhaa