Mihin kalvoväreillä voi maalata?

Kalvovärit ovat muutaman viime vuoden aikana tulleet hyvin suosituiksi askartelumateriaaleiksi. Ideana kalvoväriaskarteluissa on paksuhkolla värillä maalaaminen piirtoheitinkalvolle. Kun piirretty kuva on kuivanut, sen voi irrottaa kalvolta ja laittaa esimerkiksi ikkunaan tai kaakeliin kiinni.

Mistä kalvovärejä voi ostaa ja mihin hintaan?

Askarteluliikkeitten lisäksi kalvovärejä on nykyään myös tavaratalojen ja kirjakauppojen tuotevalikoimissa. Niitä on markkinoilla monelta eri valmistajalta ja myynnissä on myös pakkauksia, joissa on valmiiksi useita värejä ja valmiita mallikuvia, joiden mukaan piirtäminen on helppoa. Yksittäiset väripullot maksavat noin 2–5 euroa merkistä ja pullon koosta riippuen.

Minkälaisia erilaisia värejä on olemassa?

Kalvovärejä on kahdenlaisia: rajaus- ja täyttövärejä. Rajausvärit ovat täyttövärejä kiinteämpiä eivätkä leviä yhtä paljon. Rajausvärien värivalikoima on täyttövärejä suppeampi. Kun täyttövärejä voi nykyään löytää lähes kaikissa sateenkaaren väreissä, rajausvärit ovat erisävyisiä harmaita, mustaa, hopeaa... Täyttövärejä on saatavissa tavallisten värien lisäksi metallihohtoista ja hileistä väriä sekä krakleerausainetta, joka lisätään tavallisten, kuivuneiden värien päälle.

Miten kalvovärejä käytetään?

Aluksi piirretään paperille suunniteltu kuva. Muutamaa milliä kapeampaa jälkeä kalvoväreillä ei saa aikaan, joten kuvion on oltava tarpeeksi yksinkertainen. Mallikuvan päälle asetetaan piirtoheitinkalvo, jolle piirtäminen aloitetaan. Ensin piirretään rajausvärillä kuvion rajat. Ääriviivojen kannattaa olla yhtenäiset, muuten työ saattaa irrotusvaiheessa revetä. Väri levitetään suoraa väriputkilosta, erillisiä pensseleitä ei tarvita. Rajausvärin on hyvä antaa kuivahtaa tunnista pariin tuntiin ennen maalaamisen jatkamista täyttöväreillä. Näin se ei sotkeennu ja lopputuloksesta tulee siistin näköinen. Täyttöväreillä maalataan rajausvärien sisäpuolelle jäävät alueet. Valmiin työn annetaan kuivua vaakatasossa noin yhden vuorokauden ajan. Kuivumisaika voi vaihdella työn paksuuden ja koon mukaan. Kuivunut työ on tasaisen läpikuultava.

Kalvoväreillä askartelu on helppoa puuhaa. Ala-asteikäiset lapset saavat jo aikaan hyvännäköistä jälkeä. Aluksi kannattaa tietenkin aloittaa helpommista kuvioista.

Käyttömahdollisuudet

Kalvovärityöt kannattaa tehdä aina ensin kalvolle ja vasta kuivumisen jälkeen siirtää lopulliseen kohteeseen. Valmis kalvovärityö on sitkeä, muovimainen ja läpikuultava eikä jätä jälkiä pintaan, johon se siirretään. Kalvoväriaskartelut pysyvät tiukasti kiinni ja kestävät hyvin kosteutta. Kalvovärit ovat helppo ja hauska tapa kuvioida esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelit, peili ja suihkukaappi. Lastenhuoneen ikkunaan voi niillä loihtia lasten lempisatuhahmoja. Kalvoväreillä voi myös koristella posliini- ja lasiastiat juhlatilaisuuteen, kunhan muistaa kiinnittää kalvovärityöt astioiden ulkopuolelle ja poistaa ne ennen tiskikonepesua. Kalvovärit pysyvät kiinni myös metallissa.

Hyvin kuumaa ja toisaalta kovaa pakkasta kalvovärityöt eivät kestä. Niitä ei siis talvella kannata kiinnittää ikkunaan, jonka alapuolella patteri lämmittää kuumasti. Talvella ne eivät myöskään säily ulkona: ne alkavat jäätyä ja halkeilla. Tämä kannattaa muistaa, jos talvella vie kalvoväritöitä esimerkiksi lahjaksi ystävälle; työt on hyvä suojata, eikä ainakaan jättää tunneiksi kylmään autoon. Kalvovärityötä voi irrottaa ja kiinnittää uudelleen lähes loputtomasti. Jos työ ei tahdo enää pysyä uudessa kohteessa, sen tausta kastellaan ja kiinnittämistä kokeillaan uudelleen.