Miten tehdään taikataikinaa?

Taikataikina eli suolataikina on halpa askartelumassa, jonka voi tehdä itse keittiön kaapeista löytyvillä aineksilla. Taikinasta on olemassa paljon eri ohjeita ja versioita. Taikataikina on turvallinen vaihtoehto ja se kovetetaan kotiuunissa. Taikinaan käytetään hyvin paljon suolaa, joten pienet lapsetkaan eivät mielellään pistä sitä suuhunsa.

Aineksina taikataikinassa käytetään jauhoja, suolaa sekä vettä. Ainesten sekoitussuhde on aina sama eli 2 yksikköä jauhoja, 2 yksikköä suolaa ja 1 yksikkö vettä. Taikinaan voi lisätä myös ruokaöljyä. Jos haluaa valmiiksi värjättyä taikinaa, mukaan voi laittaa vaikkapa vesi- tai karamelliväriä. Jos haluaa taikinasta aidon näköisiä leivonnaisia, työt voi voidella munalla ennen paistamista ja ripotella päälle esimerkiksi raesokeria tai unikonsiemeniä.

Työohje

Sekoita jauhota ja suola kulhossa hyvin. Lisää vähitellen vesi ja vaivaa taikina hyvin. Jos käytät vesiväriä, liota se ensin veteen. Taikina on valmista muovailtavaksi, kun se on notkeaa eikä tartu. Leivo massa kuten tavallinenkin taikina. Apuna voit käyttää kaulinta, muotteja ja muita keittiövälineitä.

Paista töitä noin 150-asteisessa uunissa vähintään tunti. Paistoaika riippuu työn paksuudesta. Vielä paremman tuloksen voi saada vähentämällä paistoasteita ja lisäämällä paistoaikaa. Eräät taikataikinaohjeet neuvovat paistamaan töitä jopa 12 tunnin ajan, mutta tähän ei kotiaskartelijoilla usein ole aikaa. Hätätilassa työt on mahdollista kuivattaa myös huoneenlämmössä muutamassa päivässä, mutta tällöin niistä ei tule yhtä kestäviä kuin uunissa paistetuista.

Voit maalata valmiit, kuivuneet työt, ja kestävämmät niistä saat vielä lakkaamalla ne.