Millaista tietoa kirjaan on koottu?

Askartelun pikkujättiläisen alaotsikko kehottaa: Tee itse lahjat ja kodin koristeet. Teoksessa esitellään ohjeita hyvin monipuolisesti eri tekniikoilla, huovuttamisesta kirjansidontaan ja lasimosaiikista nahka-askarteluun. Teos sisältää monipuolisesti koristeluvinkkejä eri juhliin: häihin, lastenjuhliin, jouluun, pääsiäiseksi, rapujuhliin, halloweeniin... Teos on erinomainen opas askartelijalle, joka kokeilee mielellään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Monet teoksen ohjeista soveltuvat erityisen hyvin tehtäväksi isommassa ryhmässä, vaikkapa leirillä tai työpaikan elämyspäivänä. Monilla ohjeilla ja hyvillä materiaaleilla tottumatonkin askartelija saa aikaan upeita käyttö- ja koriste-esineitä, kuten huopatöppöset, erilaisia kynttilöitä tai kipsikulhon. Monet teoksessa esiteltävät tekniikat, muun muassa kankaanpainanta ja paperimassatyöt, vaativat myös runsaasti tilaa ja sotkuisuutensa takia eivät sovi tehtäväksi olohuoneen sohvalla.

Teoksessa on värikuvia, mutta pääpaino on tekstillä. Teksti on hyvin jäsenneltyä ja selkeää. Eri tekniikoiden yhteydessä esitellään myös tarvikkeita ja yleisimpiä työtapoja. Osa ohjeista on esitetty tekstin lisäksi piirroskuvin, osa valokuvin. Yksinkertaisemmissa töissä on vain kirjalliset ohjeet. Teoksessa on paljon kuvia valmiista töistä, joihin ei ole tarkkaa ohjetta. Näiden kuvien tarkoituksena on vain antaa lukijalle virikkeitä ja esitellä mahdollisuuksien moninaisuutta.

Ohjeita on teoksessa hyvin paljon erilaisia. Suureen osaan tarvitaan kuitenkin erityisiä ja hintaviakin tarvikkeita, joita ei kotoa löydy. Monet ohjeet mukailevat Sinooperin tarvikevalikoimaa, ja tekijä kiittääkin esipuheessa liikettä aineistosta. Kierrätyksestä innostuneelle askartelijalle teoksessa on vain muutama vinkki, suurin osa ohjeista vaatii ensin käyntiä askartelutarvikeliikkeessä.

Pirkko Niemistö 2001: Askartelun pikkujättiläinen , Helsinki: WSOY, 328 s.