Mitä kirjasta löytyy?

Päivi Heininen (toim.) 2004: Suuri askartelukirja , Yhtyneet kuvalehdet Oy, 205 s.

Suuri askartelukirja pyrkii esittelemään hyvin monipuolisesti erilaisia askarteluohjeita ja -vinkkejä askartelun ja käsitöiden valtavan suurelta alalta. Teoksen laaja-alaisuus kostautuu hienoisena hajanaisuutena. Teokseen on kuitenkin valittu paljon erinomaisia ohjeita. Se sisältää ohjeita erilaisista materiaaleista ja eri-ikäisille ja -tasoisille askartelijoille. Askarteluohjeet ovat ajan hengessä harvinaisen hyvin mukana. Monet ohjeet saattavat herättää jopa murrosikäisen askartelijan mielenkiinnon, kun hän huomaa, että sen ihanan kaupan helmikukkaron tai niitein koristellun farkkulaukun voisikin tehdä itse. Teoksessa on paljon värikuvia, mutta ne esittävät lähinnä vain valmiita töitä. Työvaiheet selitetään vain kirjallisesti, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Osaan ohjeista löytyy teoksen lopusta kaavoja ja malleja.
  1. Korttimalleja teoksessa on vain muutamia. Sen sijaan Suuri askartelukirja sisältää ohjeita erittäin kauniisiin paperinarukukkiin: krookukseen, tulppaaniin, jouluruusuun... Erityisen hauskoilta ja harvinaisemmilta ohjeilta vaikuttavat varjostinten ohjeet &8211; siis paperivarjostimia oikeisiin valaisimiin. Näihin ohjeisiin tarvitsee kuitenkin erityisiä tarvikkeita: metallikehikoita sekä varjostinmuovia. Tulokset näyttävät kuitenkin upeilta ja persoonallisilta! Myös valaisinten turvallisuus on otettu ohjeessa huomioon.
Teoksessa on askartelukirjaksi melko pitkä osuus käsityöohjeita: virkkausta, ompelua, tilkkutöitä... Kekseliäs idea on virkatut ja kivillä täytetyt pöytäliinanpainot. Kirja sisältää useita ohjeita erilaisiin kasseihin ja muun muassa lasten pehmeisiin leluihin, kuten esimerkiksi pestävään kirjaan.

Juhla-askarteluosio sisältää hyvin kauniita ideoita joulukoristeluun. Monet niistä ovat myös mukavan yksinkertaisia toteuttaa. Pääsiäisaskarteluosio sisältää lähinnä erilaisia tapoja värjätä kananmunia. Muihin juhliin ei tässä teoksessa ole ohjeita.

Suuressa askartelukirjassa on esitelty harvinaisen laajasti kuivakukkia: niiden kuivaamista ja asettelua. Mallit ovat erittäin tyylikkäitä ja kauniita. Teoksessa esitellään lopuksi vielä sabluunamaalausta ja lasten askarteluohjeita. Lapsille suunnattuja ohjeita on melko paljon ja myös eri-ikäisille lapsille. Ohjeisiin tarvittavat materiaalit ovat yksinkertaisia ja löytyvät varmasti monen kotoa ilman sen kummempia investointeja lukuun ottamatta muutamia ohjeita.