Millä pääsee alkuun?

Askarteluun on nykyään saatavissa paljon erilaisia erikoistarvikkeita. Hyvät perustarvikkeet ovat kuitenkin pohja onnistuneelle ja mukavalle askartelulle. Ilman perusvälineitä työskentelystä hienoillakaan erityistarvikkeilla ei tule mitään.

Suojavälineet

Ensinnäkin askartelussa varsinkin omassa kodissa on muistettava hyvät suojavälineet. Niin ympäristö kuin omat vaatteetkin on hyvä saada peittoon pahimmilta sotkuilta. Vanha, suuri t-paita tai esiliina on hyvä tapa suojata omat vaatteet. Jos innostusta löytyy, suojavaatteista saa hauskan näköiset kankaanpainannalla. Esimerkiksi askartelukerhoissa tämä onkin hyvää ja käytännöllistä ensimmäisen kokoontumiskerran ohjelmaa. Tilojen suojaamiseen sopivat hyvin tavalliset sanomalehdet tai vielä paremmin suuret vahakankaat tai muut vettähylkivät materiaalit. Myös muovipusseista saa hyvän vettäpitävän suojan leikkaamalla ne auki ja liittämällä yhteen teipillä. Jos askartelee enemmän kuin vain kerran, hyvään suojaan kannattaa panostaa. Esimerkiksi vahakankaan voi aina askartelun päätteeksi pyyhkiä puhtaaksi vedellä ja pesuaineella. Näin se kestää käyttöä kauan.

Sakset

Hyvät sakset ovat askartelun perusasioita. Saksia tarvitaan aina. Saksia on saatavissa sekä oikea- että vasenkätisille sekä lapsille sopivan kokoisia. Huonoilla saksilla työskentely ei ole miellyttävää. Saksien lisäksi pihdit ovat tarpeen rautalangan leikkuussa, sillä sakset tylsyvät ja menevät rikki helposti, kun niillä laikkaa hyvin kovia materiaaleja. Tylsillä saksilla työskentely ei onnistu. Joissain työvaiheissa saksien sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi halpoja hedelmäveitsiä tai mattoveistä. Veitsien käytössä lasten on parempi pyytää aikuista apuun.

Maalit ja pensselit

Monen askartelun viimeistelyyn tarvitaan hyviä askartelumaaleja. Maaleja on saatavissa moneen eri erityistarkoitukseen: lasille, kankaalle, metallille... Paljon on myös hyviä, tavallisia maaleja, jotka sopivat monelle eri materiaalille: puulle, muoville, metallille, paperille... Tällaisiin joka pinnan maaleihin kannattaa panostaa – niillä pärjää monessa eri askartelussa. Erikoisemmille materiaaleille, kuten lasille ja kankaalle on aina tietenkin omat maalinsa. Maaleja on usein valikoimissa joko mattapintaisia tai kiiltäviä. Värejä voi useimmiten sekoittaa keskenään, joten perusväreillä, kuten sinisellä, punaisella, keltaisella ja valkoisella pärjää jo pitkälle. Maalipurkkeja ostaessa kannattaa miettiä, kuinka paljon maalia tarvitseekaan. Suurta purkkia ei kannata ostaa, jos aikoo maalata vain vähän. Maali ei nimittäin säily ikuisesti. Työskentelyn loputtua on myös muistettava sulkea maalipurkit huolella, niin ne säilyvät paremmin. Jotta maalia voisi käyttää on tietenkin oltava pensseleitä. Pensseleitä on saatavissa paljon eri kokoisia ja eri materiaaleista tehtyjä. Tavallisille askartelijoille on olemassa hyviä peruspensseleitä. Ostaessa on mietittävä, kuinka suuria pintoja aikoo maalata. Herkkiin koukeroihin tarvitaan hyvin ohut pensseli, huonekalujen maalaamiseen iso suti.

Liima

Liimaa on nykyään saatavissa jos jonkinlaisissa putkiloissa ja tuubeissa. Paperiaskarteluun hyvää liimaa on kiinteä paperiliima, joka ei jätä papereita kurttuisiksi. Muussa askartelussa löysempi perusliima on sopivaa. Liiman levittämiseen on saatavissa valmiita pieniä lastoja, joilla levitys sujuu kätevästi ja siististi. Pika- ja kuumaliimalla hankalatkin kiinnitystoimet sujuvat kätevästi. On kuitenkin muistettava olla hyvin varovainen. Lasten askarteluissa kannattaa pysytellä tavallisissa, turvallisissa liimoissa.

Muita tarvikkeita

Teippi osoittautuu usein tarpeelliseksi askartelutarvikkeeksi. Apua on usein myös pyykkipojista, joilla voi esimerkiksi puristaa liimattavia papereita tiukasti yhteen. Valmiit askartelut voi myös ripustaa esimerkiksi pyykkinarulle kuivumaan. Perustarvikkeita on tietenkin myös lyijykynät, joilla on hyvä hahmotella malleja. Lyijykynän jälki on helppo kumittaa pois tai jättää maalipinnan alle. Usein apuvälineitä askarteluun löytyy valmiiksi kotoa. Mielikuvitusta saa käyttää vapaasti ja tärkein tarvike, jota ilman mikään ei onnistu, on tietenkin hyvä ja iloinen mieli!