Mitä on silkinmaalaus?

Silkin maalaamisella on pitkät perinteet. Silkki on kaunis materiaali, eikä kahta samanlaista silkkimaalausta ole olemassa. Vaikka silkkimaalaus onkin periaatteessa hyvin helppoa, se on samalla myös hyvin haastavaa. Värin levittymistä ei voi koskaan täysin kontrolloida, ja se tekeekin silkkimaalauksesta niin mielenkiintoista.

Tarvikkeet

Kaikki silkkimaalaukseen tarvittavat välineet löytyvät hyvin varustetuista askartelukaupoista. Maalaukseen käytetään erityisiä silkkivärejä. Eri värejä on saatavissa hyvin monipuolisesti. Värejä voi myös sekoittaa keskenään ja eri vesimäärillä väreistä saa tummempia ja vaaleampia. Jos haluaa rajata silkkivärin leviämistä kankaalla ja piirtää tarkkoja kuvioita, tarvitaan värien lisäksi myös guttaa eli rajausainetta. Guttaa on saatavissa vesiliukoista väritöntä ainetta sekä muun muassa mustaa sekä kullan ja hopean värisiä aineita, jotka jäävät näkyviin lopulliseen työhön. Varsinkin jos maalaamisessa käyttää guttaa, silkki pitää pingottaa esimerkiksi tarkoitukseen tehtyyn puukehikkoon. Pingottamiseen voidaan käyttää tarkoitukseen suunniteltuja pieniä nastamaisia piikkejä, tavallisia nastoja tai vaikka maalarin teippiä. Ainakin harrastelija voi maalata silkkiä pingottamattakin. Muovipusseista saa pöydällä tai lattialle hyvän maalaussuojan. Tällöin on kuitenkin varauduttava värien sekoittumiseen. Alustan olisi myös oltava mahdollisimman tasainen, väri nimittäin valuu kuoppiin ja muut kohdat jäävät vaaleammiksi.

Työvaiheet

Ennen maalausta silkki on pestävä. Silkki pestään 30 asteessa ja pesuun voi käyttää erityistä silkinpesuainetta, hienoa saippuaa tai hiusshampoota. Pesun jälkeen silkki on hyvä silittää. Jos mielessä on jokin erityinen kuvio, jonka tahdot gutalla silkille piirtää, voit hahmotella kuvan silkille hennosti lyijykynällä tai hiilellä. Silkki pingotetaan kehikkoon tiukaksi pienillä nastoilla. Varo repimästä kangasta. Jos tahdot, guttaa silkille haluamasi kuviot ja anna gutan kuivua. Kuivamisen nopeuttamiseksi voit käyttää vaikka hiusten kuivainta! Maalata voi joko kokonaan kostutetulle tai kuivalla silkille. Kostuta pensseli aina vedessä ennen värin ottamista. Anna valmiiksi maalatun silkin kuivaa kehikossa. Jotta väristä tulee pysyvä, silkki on silitettävä. Silityksen jälkeen silkki pestään uudelleen. Ylimääräinen väri huuhtoutuu pois. Pesun jälkeen silkki on tietenkin taas silitettävä.

Silkkimaalauksessa on paljon erilaisia kikkoja, joilla värin saa levittymään eri tavoin. Helppo vinkki on ripotella merisuolaa värjätylle, kostealle kankaalle. Suola imee itseensä väriä ja jättää jälkeensä hauskoja kuvioita. Ennen silitystä suola on karisteltava pois. Värjääntynyttä suolaa ei kannata heittää pois, vaan sitä voi käyttää esimerkiksi kynttilähiekkana lasiastioissa.

Mitä silkistä syntyy?

Maalattuja silkkejä voi kehystää tauluiksi seinälle tai ikkunaan – valo siivilöityy kauniisti silkin läpi. Silkistä syntyy myös kauniita huiveja ja muita asusteita. Valmiiksi ommeltuja, käsittelemättömiä silkkejä on myytävänä askarteluliikkeissä. Pienistä silkkipaloista voi tehdä myös kauniita ja persoonallisia koruja valmiisiin rintaneula- ja korvakorupohjiin. Hyvin varustetuista liikkeistä silkkiä saa myös muun muassa valmiina solmioina.