Mitä voi hyödyntää?

Askartelemiseen ei välttämättä tarvita kalliita ja hienoja materiaaleja askartelukaupasta. Paljon mukavaa saa aikaan jo tavallisilla materiaaleilla, joita löytyy jokaisen kotoa. Kun antaa mielikuvituksen lentää, hauskoja ideoita tulee vastaan päivittäin. Askarteluun sopivat materiaalit on vain muistettava säästää ja laittaa talteen silloin kun ne tulevat vastaan.

Tyhjät talous- ja wc-paperirullat ovat erinomaista ja halpaa lasten askartelumateriaalia. Rullista voi askarrella paljon erilaista, esimerkiksi niistä saa torneja ja muurit upeaan satulinnaan. Rullista voi tehdä pääsiäisenä munakuppeja koristelemalla niistä vaikkapa tipuja ja pupuja.

Vanhoista sanomalehdistä saa hyvää paperimassaa sekoittamalla ne liisterin kanssa. Massasta voi tehdä lähes mitä vaan: kulhoja, taulun kehykset, koruja... Valmiin massan voi maalata ja siihen voi liimata koristeeksi vaikkapa kiiltokuvia. Sanomalehtiä voi käyttää myös origamien tekemiseen.

Pienistä ja suuremmistakin pahvilaatikoista saa lapsen mielikuvituksella loihdittua vaikka mitä! Tyhjät ja huuhdellut maitotölkit ovat erinomaisia kerrostaloja.

Halpa askartelumassa, taikataikina, syntyy helposti jauhoista, suolasta ja vedestä. Massa on myös turvallinen ja askartelu pientenkin lasten kanssa sujuu mukavasti: taikataikina on niin suolaista, ettei lapsen tee mieli syödä sitä. Taikataikina paistetaan tavallisessa uunissa. Valmiin työn voi maalata ja halutessaan myös lakata.

Rikkinäisiä helminauhoja ja rihkamakoruja ei kannata heittää pois. Niistä saa persoonallisia uusia koruja pujottelemalla niitä siimaan tai ohueen kuminauhaan. Helmillä voi myös koristella vaikkapa kortteja ja prinsessalinnoja.

Askartelussa ei saa unohtaa luonnon antimia. Materiaalien hankkiminen luonnosta on jo kokemus ja hyvä harrastus sinällään. Esimerkiksi oksista ja havuista voi punoa kauniita kransseja. Syksyn lehdistä saa kauniita koristeita ja niitä voi käyttää vaikkapa korttiaskartelussa.