Mitä tehdä, kun maidon eritys on hyvin runsasta?

Joidenkin äitien maidontuotanto ja etenkin herumisrefleksi on niin voimakas, että maito tulee oikein suihkuamalla. Tässä tapauksessa liivinsuojat ovat ehdoton apu imetysten välillä, mutta mikä neuvoksi imetystilanteessa?

Vauva imee aluksi tyytyväisenä ja kaikki sujuu, kunnes herumisrefleksi laukaisee vuolaan maitopaljouden suoraan maitoon tikahtuvan vauvaparan suuhun. Vauva tietenkin päästää irti ja alkaa nälkäisenä itkeä pettymystään. Samaan aikaan äiti yrittää taituroida maitosuihkua harsorättiin pyydystäen ja vauvaa rauhoitellen. Tällaisissa ”suihkutissitapauksissa” voi olla työn ja tuskan takana saada vauvan nälkä tyydytettyä, kun yrityksiä voidaan tarvita joka syötölle monia ennenkuin imetys sujuu. Toisinaan vauva alkaa vieroksua vuolaampaa rintaa ja syö mieluummin vain vähemmän suihkuavasta. Joskus taas suihkutissiongelma on alku ja juuri niin sanotulle rintaraivarivaiheelle.

Maidon suihkuamisen taltuttamiseksi voi kokeilla erilaisia asentoja. Joillekin sopii tällaisessa tapauksessa imettäminen selinmakuulla vauvan ollessa vatsallaan äidin vatsan päällä. Tällöin virtaava maito ei tule hallitsemattomasti vauvan suuhun, vaan vauva voi tavallaan itse säädellä enemmän tilannetta. Tämä asento vaatii useimmiten onnistuakseen vauvalta kykyä kannatella itse päätään, vaikkakin äidin tukemana.

Jos toinen rinnoista on ”rauhallisempi”, voi kokeilla aloittaa imetyksen siitä, jolloin vauvan suurin nälkä saadaan sujuvasti ohitse. Kun suihkuavampaa rintaa tarjoaa tämän jälkeen, on vauvalla ehkä hitunen enemmän kärsivällisyyttä päästää irti ja odotella virran rauhoittumista ilman suurta raivokohtausta.

Yksi perinteinen keino suihkuamisen rauhoittamiseen on lypsää (joko pumpulla tai käsin) yhden tai perinkin herumisen verran maitoa ensin pois, joko hasorättiin tai sitten talteen pakastettavaksi. Tällöin täytyy muistaa, että ylimääräinen lypsäminen saattaa lisätä maidon määrää jonkin verran vielä entisestään.

Ylimääräisen lypsetyn maidon voi hyvin pakastaa omaa vauvaa ja tulevia tarpeita ajatellen. Yksi hyvä mahdollisuus on myös ottaa yhteyttä lähimmän synnytyssairaalan maitokeittiöön ja tarjoutua äidinmaidonluovuttajaksi. Luovuttajat saavat sairaalalta tarkat hygieniaan liittyvät ohjeet ja maito testataan tarkasti ennenkuin äiti hyväksytään luovuttajaksi. Luovutetusta maidosta maksetaan litrahintaa, joten vaivalleen saa myös palkkion. Samalla tulee auttaneeksi merkittävällä tavalla keskosvauvoja, sekä muita lisämaitoa tarvitsevia vastasyntyneitä.